Förändringen är stor, där cigarretter och tobaksprodukter tillverkades förr, finns nu 14 slutarbeten från Novias bildkonstprogram. Platsen är Strengberg Kunsthalle i Jakobstad.
14 studerandes slutarbeten finns utställda i de gamla fabrikssalarna vid Strengbergs i Jakobstad. Utrymmena är renoverade liksom övriga utrymmen i fabriken men just den här salen saknar ännu en permanent hyresgäst.
Yrkeshögskolan Novia har tillfälligt flyttat in för några veckor , i den ekande salen finns konstverken på plats, projektet kallas Strengberg Kunsthalle.
Utrymmena är renoverade men inte slutgiltigt eftersom salen måste måttanpassas efter en framtida hyresgäst.
14 studerandes verk finns utställda
Många studerande avbröt tidigare sina studier vid Novias bildkonstprogram innan de blev klara med sina studier. Det här problemet har man tagit itu med från ledningens sida och också kommit tillrätta med. Studieprogrammen är individuella och den här anpassningen har gett resultat.
- Den här utbildningen har gett mig mycket, jag har kommit in i konstvärlden och ser hur den ser ut, jag har fått kontakter, fått hjälp med att utvecklas, säger Björn Riska. Han är en av de fjorton som ställer ut sina verk i Strengberg fastigheten.
Var det klart från början att det är konstutbildning som gäller?
- Njae, säger Björn Riska. Kanske i början men sen åkte jag ut på sjön , jobbade på lastfartyg på däck. Det var mycket målande där också, skrattar Björn Riska, det gällde att måla fartyget med pensel och rulle.
Ett av Björn Riskas verk på utställningen är en stor mångdelad målning som kräver stora väggytor liknande dem i Strengbergs, bland de andra slutarbetena märks också videoinstallationer och tredimensionella verk.
Albert Braun har handlett studerandena
Det är läraren Albert Braun vid Novias bildkonstprogram som handlett studerandena i samband med utställningen av slutarbetena. Albert Braun kommer ursprungligen från Tyskland och idén att kalla hallen för Strengberg Kunsthalle är hans.
Kunsthalle konceptet uppstod i Tyskalnd på 1800-talet och till exempel Helsingfors konsthall är ett uttryck för den här traditionen.
-Det här är ett projekt där man leker och har skoj. Det kanske öppnar vissa tankegångar och kan utvecklas, säger Albert Braun. Den visuella konsten skulle behöva liknande professionella förutsättningar som musiken har i Jakobstad, tillägger Albert Braun
Vill Jakobstad vara en högskolestad med ett campus , då måste man också se till att strukturerna håller på längre sikt, säger Albert Braun.