Vindkraften och Brändö campusområde med bl.a det planerade forskningslaboratoriet är exempel på projekt som kunde stödas genom INKA-programmet.
Den här veckan förhandlar staden med intressenterna berättar Vasa stads utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock.
Stefan Råback, utvecklingsdirektör vid Vasaregionens utveckling Ab lyfter fram vikten av att rekrytera arbetskraft till näringslivet i Vasaregionen. Man siktar in sig dels på nyutexaminerade ingenjörer och då har Vasek bl.a ordnat informationstillfällen vid yrkehögskolan och universitetet i Uleåborg.
Det har visat sig vara tämligen lätt att rekrytera personal från norra Finland medan man söder om Vasa hellre riktar blicken mot huvudstadsregionen.
Att locka ingenjörer med familj är dock en större utmaning som både Vasek och Vasa stad arbetat målmedvetet med under många år. Den höga sysselsättningsprocenten, överkomliga boendekostnader, trygghet, fritidssysselsättningar och en storslagen natur hjälper till att öka regionens attraktionskraft.
- Vi kommer att investera i bl.a språkundervisningen på alla nivåer och då handlar det främst om engelska, spanska, kinesiska och ryskar berättar Slotte-Kock som samtidigt efterlyser nya entreprenörer som vågar starta upp företag och till det behövs mer riskkapital.
Både Råback och Slotte-Kock ser positivt på framtiden och tror hårt på exporten av hållbara energilösningar. Det viktigaste är dock att säkra att den kunniga arbetskraften finns i regionen. Ett viktigt moment är att logistiken fungerar menar man på Vasek.
Trots den strama eknomin kommer Vasa stad enligt strategin att satsa utöver på språkundervísningen även på kollektivtrafiken och den övriga kommunikationen.
- Folk och varor måste komma till och från regionen understryker utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock.