På förlossningsavdelningen vid Malmska sjukhuset i Jakobstad är det sorgliga tider. Förlossningsavdelningen ska stänga den 30 maj. De sista föderskorna kan tas in den 28 maj för att hinna skrivas ut innan det blir lapp på luckan för gott.
- Jag tror att man gör ett stort misstag i Finland när man stänger de små BB:na. Vi här tycker att det har gått snett och tror att man kommer att ångra beslutet, säger avdelningsskötaren och barnmorskan Susanne Värnström.
Ingen mer kurs i psykoprofylax
I dag har blivande familjer i Jakobstadsnejden fått en cirka 1,5 timmar lång föreläsning av barnmorskorna på sjukhuset och man har kunnat bekanta sig med avdelningen och förlossningssalarna på förhand. Man har också ordnat coaching för föräldrarna om parrelationen och om barnet.
Dessutom har man, som enda sjukhus i Finland, kunnat delta i en psykoprofylaxkurs som speciellt rekommenderats för dem som känner sig ängsliga. Den handlar om smärthantering, hur man kan hantera sin rädsla och kanske försöka föda "utan smärta".
Hur det ska bli efter stängningen vet Värnström inte.
- Det blir väl förlossningsförberedelser i samband med rådgivningen. Men nån profylaxkurs blir det inte mer. Den kräver att också personalen på avdelningen ska vara införstådd och det är man kanske inte i Karleby eller Vasa dit Jakobstadsmammorna ska åka från och med sommaren, säger hon.
Vill jag skrämma andra föderskor?
Märker ni av att föderskorna har surfat på nätet?
- Javisst, ivern att surfa på nätet är på gott och ont, säger Susanne Värnström.
- För dem som har förlossningsrädsla är det inte att rekommendera. Mycket av det som skrivs är negativt. Det är ju inget sensationellt att skriva om en fin förlossningsupplevelse. Som proffs kan jag se att vissa uppgifter helt enkelt inte kan vara sanna. Folk överdriver eller så har de helt enkelt inte förstått vad det är som händer, säger hon.
Nedräkningen har börjat
- För dem som delar med sig gäller det att ta sig en funderare på om det är nödvändigt att skriva allt och om det är till hjälp för någon, eller om man bara skrämmer upp andra, säger Värnström.
Värnström poängterar att det också finns bra webbsidor och nämner till exempel den svenska sidan Annas Profylax.
Har föderskorna blivit räddare än förr?
- De unga mammorna har inte blivit räddare men de som är lite äldre och föder första gången har blivit det. De har ett ordnat liv, mycket egen fritid och kontroll över sin vardag. De är inte rädda för förlossningen specifikt utan snarare för hela paketet och för att klara av den nya situationen, säger Värnström.
- Jag tror att de stora förlossningsenheterna kommer att leda till mer stress. Det blir trångt och bråttom på avdelningarna, barnmorskorna hinner inte låta det ta den tid det tar utan måste ta till påskyndade åtgärder. Det leder till mer smärta, mer stress och att föderskorna kan skickas hem trots att amningen strular. Det kan ha stor betydelse för hur familjen mår, säger Värnström.
- Beslutsfattarna har bara tänkt i ekonomiska termer och inte på familjernas liv som helhet, säger Susanne Värnström.
Läs också:
"Föderskor behöver mer stöd"