Det är trångt i Korsholms högstadium, riktigt trångt. Inom fem år når antalet elever upp till över sexhundra och senast då blir situationen ohållbar. Rektor Annika Snickars skulle helst se ett nybygge.
- Delar av det här huset mår bättre och andra delar sämre, så det behövs en grundrenovering i vilket fall som helst. Och vi måste få mer utrymme när vi blir fler, så då behövs en tillbyggnad. Men om jag får drömma så är det klart att jag skulle vilja ha en helt ny byggnad, en som svarar mot kraven på en modern skola, säger Annika Snickars.
Snickars står i en lång korridor med dörrar till olika klassrum och en dörr som leder till skolans gymnastiksal.
- Gymnastiksalen är ju omtalad sedan tiotalet år tillbaka, visst är den en normalstor sal men på tok för liten för skolans behov. Ibland trängs här fem undervisningsgrupper samtidigt och då kan man inte tala om undervisning längre. Vissa dagar flyttar en del av gymnastiken ut i korridoren, säger Snickars.
Snickars vet att hon antagligen inte kommer att få se drömmen om ett nybygge gå i uppfyllelse. Skolans ledningsgrupp har skickat en skrivelse till Korsholms bildningsnämnd för att påtala problemen, men i praktiken är det ekonomin som styr.
- Vi upplever att vi har vunnit gehör och att man i kommunen sympatiserar med vår situation, men mer än så vet jag inte just nu, säger Snickars.
Lika många elever redan tidigare
Kommundirektör Rurik Ahlberg hör till dem som sympatiserar.
- Jag vet hur trångt de har på skolan, men vi måste ju få ner investeringsnivån i kommunen, våra utgifter just nu är för höga, säger Ahlberg.
Kommundirektören vill inte ta ställning i frågan längre än så. Ahlberg hänvisar till en kommunal arbetsgrupp som har tid på sig fram till hösten att se över hela skolnätet i Korsholm, där högstadiet naturligtvis är en pusselbit bland många.
Under högstadiebyggnadens historia har det funnits år när antalet elever har vart högre än nu, men då såg kraven på undervisningen annorlunda ut. Undervisningsgrupperna var större, specialundervisning krävde inte lika mycket utrymme som idag och nivåbaserad undervisning var inte vardag ännu. Det är Rurik Ahlberg medveten om.
- Jo, vi är nog medvetna om att något måste göras, säger Ahlberg.
Rektor Annika Snickars påpekar samtidigt att ytterligare krav är på väg.
- Vi får en ny läroplan i augusti 2016, som bland annat kommer att öka vårt behov av undervisningsutrymmen i musik, säger Snickars.
Hon bävar för situationen som kommer att uppstå när man samtidigt får ytterligare hundra elever. Redan idag får man hålla en del lektioner i gymnasiet eftersom det inte finns plats.
- Ja, jag har nog inte riktigt fattat det ännu, det går inte riktigt att förstå hur vi ska lyckas klämma in så många fler, säger Snickars.
Ute i en av skolans långa korridorer har det blivit rast, det blir snabbt fullt på bänkarna och längs väggarna. Men Anna Friman och Lisa Boström, som båda går i årskurs åtta, lider inte av trängseln.
- Nej, det är inget som vi tänker på, säger Friman.
- Det bästa med vårt skola är ju alla människorna, att man lär känna så väldigt många, säger Boström.