Båtvarven har haft svårt att hitta båtbyggare. Nu planerar yrkesskolan Optima att starta en industriell kompositlinje. Den ska ersätta den traditionella båtbyggarlinjen som är på väg att läggas ner.
Bara för ett par veckor sedan meddelade Baltic Yachts att varvet kunde anställa drygt ett 10-tal båtbyggare till, men duktiga yrkesmän har blivit bristvara. Liknande tongångar hörs också från mindre företag.
På Optima meddelar man nu att yrkesskolan ska försöka trygga tillgången på arbetskraft genom att starta en helt ny utbildning.
Industriell kompositproduktion eller marin teknologi är två namnförslag på den nya utbildningen.
Förslaget om en helt ny examen sänds till Utbildningsstyrelsen i mitten på maj, uppger rektor Max Gripenberg.
Går allt som planerat kan de första eleverna antas hösten 2016. Då har de sista studerande på dagens båtbyggarlinje fått sin examen.
- Vi skapar en helt ny examen för kompositarbete som ger specialisering för antingen båt- eller industrikomposit, säger Gripenberg.
Tillsvidare har man inte slagit fast hur linjen ska se ut, men vuxenutbildningens chef Rune Nyman säger att det finns flera möjligheter. Det kan bli ungdoms- eller vuxenstudier. En tredje möjlighet är läroavtal.
Nytänkande behövs
Optima lanserar alltså något helt nytt, en kombiexamen som ska betjäna hela kompositbranschen. Något liknande finns inte i andra läroanstalter.
- Vi är i pole position och leder utvecklingen, säger Rune Nyman.
På Scandi Yachts i Nykarleby säger vd Östen Karlsson att kompositlinjen kan vara ett sätt att komma vidare nu när båtbyggnadslinjen är på väg att köras ner.
Medhåll får han av Markus Lill från Scan Mould i Pedersöre. Företagen samarbetar just nu kring att tillverka flygsimulatorer i kompositteknik. Vardera har de åtta anställda och både Karlsson och Lill uppger att de haft bekymmer med att få tag på arbetskraft.
För Scandi Yachts är båttillverkning fortfarande huvudsysslan, men nya produkter smyger sig in.
Den stora produkten är vacuminjicerade båtskrov, men också delar till bilar och nu senast är flygsimulatorer på gång.
- Vi producerar för alla färdmedel; båt-, flyg- och bilsektorn, säger Karlsson.
På Scandi Yachts är alla anställda utbildade på Optimas båtbyggarlinje. Själv var han en av de första utexaminerade. Utan båtbyggarlinjen hade företaget knappast kommit så långt som det gjort i dag.
Ändå beslöt Optima att inte starta någon ny första klass till hösten, något som bekymrar företagen. Det motiveras med för få sökande. Kanske en kompositlinje kan ersätta de traditionella båtbyggarna, funderar Lill på Scan Mould.
Nya båtbyggare trivs på båtvarvet
På Scandi Yachts arbetar just nu Joakim Sundsten och Rasmus Lindgren. Sundsten utexamineras som båtbyggare i vår medan Lindgren går första året och är ute på arbetspraktik. Apropå varvens svårigheter att hitta båtbyggare och ungdomarnas allt svagare intresse för branschen säger de att det kan handla om bristande marknadsföring.
- Baltic Yachts har kunder som inte vill synas och företaget syns knappt i offentligheten, säger Lindgren. Varven lockar alltså inte till sig ungdomar. Själv säger han sig trivas och särskilt med att snicka. Den möjligheten öppnar sig mera då artesanutbildningen flyttar till Jakobstad.
På Optima tror i varje fall Max Gripenberg att den nya kombiexamen är rätt väg att gå. I dag handlar det inte bara om att utexaminera båtbyggare utan om att kunna betjäna hela kompositbranschen.
Läs också: Baltic Yachts i medvind