Ett projekt så vansinnigt att det var intressant - så beskrevs tanken på att bygga upp ett helt bostadsområde enbart med gamla hus invid Stundars museiområde.
Tiden var sjuttiotal och att rädda gamla bondgårdar som stod övergivna runt om i landskapet, istället för att bygga nya bostäder lät smått galen.
Nu har pionjärerna på Stundars och deras efterföljare fått en egen bok Lyckan är en gammal gård, med text av Sara Bergström och foton av Linus Lindholm.
Att bygga sitt drömhus är idag för många en livsstil, men i Solf i Korsholm finns ett bostadsområde där drömhuset är ett helt livstidsprojekt. Invid Stundars, som är både ett museiområde och ett kulturcentrum med liv och rörelse, finns en hel bydel bestående av gamla ståtliga mangårdsbyggnader och kringbyggda gårdstun.
Här bor Sara Bergstöm, som nu skrivit en bok om invånare och gårdar på Stundars. Hon ville dokumentera detta unika projekt, där man med start på 1970-talet började bygga upp en 1800-tals österbottnisk bondby, genom att flytta dit rivningshotade bondgårdar. Boken är både en dokumentation av invånarna och historien kring deras hus, men också en inspirationsbok för personer intresserade av gamla hus och inredning.
Detektivarbete och kärlek
Redan när man läser faktarutorna i boken Lyckan är en gammal gård, om feststugor som hämtats från Korsnäs, om karaktärshus från Kärklax och bodar från Tervajoki, får man en liten inblick i hur mycket kuskande längs österbottniska grusvägar och hur många blåsor på händerna det innebär att bygga upp en gammaldags gård. Till det kommer jakten på rätta färgnyanser, på möbler, växter och djur.
Men när man läser vidare förstår man också hur mycket glädje, kärlek, stolthet, förnöjelse och kunskap husen och miljön på Stundars ger sina beboare. För att inte tala om en sund livssyn vad det gäller återanvändning.
Det här är en bok där invånarna välkomnade har öppnat dörren för författaren Sara Bergström och fotografen Linus Lindholm, liksom de också alltid hållit dörren öppen för sina grannar. Och nu får också läsaren ta del av gemenskapen, nu får också vi höra personliga berättelser om byggandets och livets vedermödor o glädjeämnen på Stundars.