Jakobstadsborna är trötta på dåliga vägar och gator. Hela 80 procent av invånarna vill lägga mera resurser på vägunderhåll.
-Vi kan inte längre skjuta på reparationen av gatorna. Vi måste lyssna på folk, fastän det är svårt budgetmässigt och satsa på det som folk värdesätter, säger Jarmo Ittonen (V).
Det framkom i den invånarenkät som presenterades i går kväll för allmänheten och beslutsfattare. Men trots att 1395 Jakobstadsbor, 35 procent av de tillfrågade, svarat på enkäten dök knappt några invånare upp vid presentationstillfället.
Det som invånarna är beredda att pruta på är skola och idrott.
-Det som man blir nedstämd av är synen på kulturen. Kulturen är något man kan avhända sig om det kniper, säger Richard Sjölunf (SDP).
Centrumfrågan engagerar
Centrumutvecklingen är något som invånarna lyfte fram i de öppna frågorna. Jakobstadsborna vill se en levande stadskärna.
-Vi har inte många dagar att förlora. Vi hoppas på att få ett beslut innan sommaren om det som är på gång i centrum, säger Johan Karjaluoto (SFP).
Karjaluoto är glad över att invånarna, stadens anställda och de förtroendevalda, de tre grupper som tillfrågades, är rätt samstämmiga i hur staden ska utvecklas.
-Men jag tror att det kommunala måste minska byråkratin och få effektiviteten att stiga, säger Karjaluoto.
Satsa på sjukvården
Jakobstadsborna är mest nöjda med bibliotekstjänsterna, dagvård och skola. Effektivitet och tillgänglighet är avgörande för hur invånarna upplever de kommunala tjänsterna.
Det som Jakobstadsborna vill satsa mera på är social- och hälsovård, specialsjukvård och tandvård. Tandvård är den privata tjänst som invånarna oftast köper och ju högre inkomst ett hushåll har desto mera privata tjänster köper de.
-Utmaningen nu är att flytta snacket till verkstad, säger Peter Boström (SFP). Vi måste sluta prata, undersöka och intervju och ta till åtgärder.
Staden har i sina målsättningar slagit fast att den vill bli en professionell beställare och upphandlare. Men stadsborna vill även i fortsättningen att staden själv huvudsakligen producerar tjänster och de är inte främmande för samarbete med grannkommuner eller eventuellt också kommunsammanslagningar.
-Jag ser det som att invånarna är rätt nöjda med kommunens servicenivå. Men frågan är om vi har råd att göra på det sätt vi gör nu. Det kommer att visa sig i den fortsatta processen. Vi kommer säkert att få en massa aha-upplevelser, säger peter Boström.
Mikaela Löv-Aldén