![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_fill,g_faces/w_360/v1394250013/14-svyle-15898153197521d1b0f.jpg)
Nordea meddelade i dag att bankkontoren i Korsnäs, Vörå och Oravais slås ihop med Vasakontoret och kontoret i Vetil slås ihop med Karlebykontoret. Ingen ur personalen kommer att sägas upp.
Kontoren stängs i sommar och i september (Vetil). Banken motiverar sitt beslut med att de vill bli starkare på tillväxtorter och samla banktjänsterna till de stora kontoren. Sammanslagningarna berör knappa 10 personer.
- Våra kunder vill ha mer och mer rådgivning. De vill se över sina försäkringar, sparande och diskutera huslån. Med de här ändringarna kan vi ha den expertis och den personalmängd som behövs, säger Markus Lindahl, regionchef för Kust-Österbotten.
Inga uppsägningar
I det här skedet är uppsägningar inte aktuella.
- Inte med det här beslutet, säger Lindahl.
Nordea för dock samarbetsförhandlingar och resultatet av dem klarnar till sommaren. Förhandlingarna gäller hela landet.
Inga kontanter
Från och med den 13 juni kommer det inte heller att finnas kontanter på kontoren i Kristinestad, Närpes, Nykarleby och Kannus.
- Kundbeteendet har förändrats kraftigt under de senaste åren. Våra kunder använder sig mycket mer av internet, telefon och kreditkort, säger Lindahl.
I dagsläget använder endast 3 procent av Nordeas kunder i Kust-Österbotten kontoret för dagliga bankärenden, som uttag av kontanter.
Vart ska då kunderna på dessa orter gå om de vill ha kontanter?
- Kontanterna finns på andra ställen än kontoren. Vi har i dag ett bra samarbete med K-butikerna där vi erbjuder möjlighet att lyfta pengar i samband med inköp, säger Lindahl.
Vad händer om kunden vill sätta in kontanter?
- Vi har möjligheter att skicka pengar till en annan ort för att räknas och sättas in på kundens konto. Men det är klart att det inte går lika snabbt så det återstår att se hur kunderna väljer att göra det, säger vice-regionchef Cedric Frostdahl.
Insättningsautomater är på väg. Till en början endast till de tre största orterna Vasa, Jakobstad och Karleby. Beroende på deras popularitet kanske de också når de mindre orterna.
Enligt Nordea ökar efterfrågan på dygnet runt telefontjänster. Därför planeras en ny central för telefontjänster som ska sysselsätta cirka 60 personer.