I en gammal släktgård i Sideby hittade Kurt Gullberg undangömda fartygsritningar. Efter vidare undersökningar hittade han även ett häfte med olika handlingar med anknytning till skeppsbyggande.
Det här lade grunden till boken "Skeppsbyggarland-skeppsbyggeri och sjöfart i Sydösterbotten under 1800-talet"
Det visade sig att huset tillhört Josef Jansson, en välkänd skeppsbyggare. Han kom att bli något av en huvudperson i Gullbergs bok.
-Jag kände från tidigare till att ett fartyg vid namn "Leo" var byggt i Sideby, säger Gullberg. "Leo" byggdes för några ålänningar och är mycket omskrivet tack vare Ulla-Lena Lundbergs roman med samma namn.
"Leo" var bara ett av de fartyg Josef Jansson byggde i Sideby. och Jansson var bara en av många etablerade skeppbyggare som verkade i Sideby, Skaftung, Kristinestad, Närpes, Härkmeri och Lappfjärd under 1800-talet.
-Skeppsbyggmästarna, hantverkarna var socialt sett inte lika viktiga i samhället som t.ex bönderna, säger Gullberg. Så trots att en del skeppsbyggmästare själva ägde flera skepp och rönte stora framgångar var de i böckerna skrivna som bönder.
Fakta, bilder och skrönor
Kurt Gullberg har utöver det material han hittade på vinden använt sig av landsarkiven i Vasa och Åboland. Bildmaterialet kommer från olika muséer, t.ex Ålands sjöfartsmuseum och Kristinestads sjöfartsmuseum. Från Raumo och Nystad har han fått en del bilder liksom från Stockholm och Göteborg.
Gullberg har dokumenterat all slags uppgifter om otaliga skepp, samtliga byggda i Sydösterbotten. Fakta varvas med skrönor och gamla sägner.
-Tanken var att min gode vän och seglingskamrat Leif Sjöström sku göra teckningar till skrönorna, men så gick han bort väldigt hastigt . Det resulterade i att jag tillägnade boken honom, säger Kurt Gullberg.
Boken om skeppsbyggandet i Sydösterbotten ges ut på förlaget Scriptum och presenteras under bokmässan i Vasa 12 april.