Andelen tonårsflickor som vaccinerar sig mot papillomvirus, HPV, är låg i Österbotten.
Vid en rundringning uppger ledande skötare Marjo Orava att knappt 40 procent av flickorna i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby tagit vaccinet.
Kring hälften har tagit vaccinet
I Karleby och Kronoby är siffran drygt 40 procent och i Kristinestad har 55 procent av flickorna i årskurs nio tagit vaccinet. Andelen vaccinerade är större i nian än i de lägre årskurserna.
- Det här är förvånande låga siffror, säger Tuija Leino som är överläkare på THL, Institutet för hälsa och välfärd. I exempelvis Esbo och Helsingfors är andelen vaccinerade runt 70 procent.
THL samlar för närvarande in uppgifter om hur många som låtit vaccinera sig, men ännu finns det ingen heltäckande statistik.
Sen november 2013 ingår HPV-vaccinet Cervarix som skyddar mot livmoderhalscancer i det nationella vaccinationsprogrammet. Att vaccineras är frivilligt och vaccinet ges åt flickor i årskurserna 6 till 9.
Skolhälsovårdare Johanna Karls på Borgaregatansskola i Vasa säger att hälften av niondeklassisterna tagit vaccinet och ungefär 40 procent i sjuan till nian.
- Det ser ungefär lika ut i de andra högstadieskolorna, säger Karls.
Tillräckligt med information
Få vårdnadshavare har kontaktat Karls för att diskutera vaccinationen.
- Det verkar som om de fått tillräckligt med information på nätet, via information i skolan och det brev som skickats ut från THL. Några har kommit in för att diskutera och då funderar de oftast över om de ska ta vaccinet, eventuella biverkningar och om det går att skjuta upp vaccinationen.
Överläkare Tuija Leino säger att hon är förundrad över att inte flera tagit emot vaccinet som ger ett bra skydd mot livmodercancer. Leino säger att hon fått signaler via hälsovårdarna om att det i Österbotten finns starka röster mot vaccinationer.
- Vaccinet mot svininfluensa som orsakade narkolepsi påverkar säker också. Fastän Cervarix inte alls är nytt utan vi är i stället bland de sista i Europa att införa HPV-vaccinationer så tror jag att narkolepsin ligger i botten, säger Tuija Leino.