Meningarna är delade om torgkvarteret i Jakobstad. Jakobstadsborna vill att man äntligen gör något åt den gamla fula torgmiljön, medan museiverket vill undvika en alltför stor exploatering.
Det gamla bankhuset har dominerat torgbilden sedan mitten av 1960-talet. Huset förlorade sin särprägel vid ombyggnader under 1980-talet och nu är stora delar av fastigheten oanvänd. Runt torget finns flera fina gamla borgarhus.
I Campus allegro-kvarteret har man lyckats förena byggnader från fyra sekler till en fungerande helhet. Men i övrigt är torget ödsligt och tomt på mänskligt liv. I stället fungerar det som en enda stor parkeringsplats. Det här vill arkitekt Roger Wingren se en ändring på.
- För att ett torg ska leva måste de angränsande byggnaderna och kvarteren vara fulla av liv. Det måste finnas verksamhet där. Det måste finnas affärer och annat som gör att det uppstår strömningar mellan de yttre gatorna och torget och de inre kvarteren.
De torg som skapades under ryska tiden dimensionerades för militära parader. Efter branden på 1830-talet gjordes Jakobstads torg sex gånger större. Många torg får liv av torghandel, men här är den ytterst blygsam.
Stadslivet mumifieras
- Ifall inte kvarteren här runt omkring får kraft så mumifieras stadslivet, säger Roger Wingren. I värsta fall flyttar handeln ut och centrum blir som en saltstod.
Irjalas möbelbutik har funnits i det här kvarteret i mer än hundra år och önskar fortsätta så. Lars-Erik Irjala är nöjd med de senaste planerna.
- Det ger en uppryckning av centrum. Vårt gamla empirehus ska fredas och det blir en pärla mitt i det nya, säger Lars-Erik Irjala.
Museiverket har tidigare sagt att de nya planerna gör att kvarteret blir för högt och massivt. Men invånarna verkar ha en annan åsikt.
- Bara solen kommer åt att skina in på gågatan får de bygga fast hundra meter högt, tycker Ingmar och Mildrid Antus.
På tisdag kväll godkändes de nya planerna i tekniska nämnden och nu läggs de fram till påseende i en månads tid.