- Det sa klick direkt när jag första gången såg byn med rödmyllade byggnader, mormorsrabatter, får, hönor och glada barn.
Så beskriver Sara Bergström sitt första möte med Stundarsbyn. Det här var i slutet av 90-talet. Femton år senare bor hon på det Bullerbylika området tillsammans med sin familj i Sjulsgården.
- Jag har alltid tyckt synd om de här ödehusen som står lite här och där. Jag känner en viss stolthet i att jag nu fått ge ett oälskat övergivet hus möjligheten att räta på timmerstommen igen, säger Bergström.
Förtjänar en bok
- De aktiva som drog igång projektet med Stundarsbyn på 70-talet förtjänar en bok, säger Bergström.
- Det är många som är bekanta med museiområdet, men de känner inte till bostadsområdet intill.
Ännu på 70-talet var Solf var egen kommun och enligt detaljplanerna skulle området bestå av höghus, radhus och 48 egnahemshustomter. Då blev det fart på ett gäng Stundarsaktiva. De ville i stället skapa ett bostadsområde som liknar museimiljön.
Det var inte lätt att driva igenom idén på den tiden när allt gammalt helst skulle rivas. Men efter kommunsammanslagningen 1973 ansåg dåvarande kommundirektören idén vara så vansinnig att den var intressant.
Så tog projektet fart. Tanken var att alla skulle hitta rivningshotade gamla österbottniska hus, härbren, uthus, loft från endera 1800- eller 1700-talen och flytta dem till sina tomter. Man strävade efter kringbyggda gårdar, med små gårdstun och byggnader, upp till 4-5 stycken på gården.
- 70-talspionjärerna som gick emot tidens trend förtjänar nog en eloge. Bara tanken att bygga upp ett bostadsområde på det här sättet var ju befängd, säger Bergström.
I dag bor arton familjer i Stundarsbyn. Sara Bergström och fotografen Linus Lindholm har dokumenterat femton av gårdarna, alla i olika stilar.
Lyckat samarbete av likasinnade
Boken bygger på intervjuer och ett omfattande bildmaterial. Aja Lund har gjort layouten och Bergström är mycket nöjd med samarbetet.
- Vi har alla tre tillsammans lyckas fånga den stämning och känsla vi ville förmedla. Dessutom delar vi alla intresset för gamla byggnader.
En viktig del av boken är också de citat som lyfts fram.
”Somliga samlar på frimärken, andra samlar på hus” (Peter Båsk- med nio byggnader på gården).
”Båda måste vilja det här, annars blir det ett triangeldrama där den ena gifter sig med huset” (Lotta och Niclas Risku)
Boken ”Lyckan är en gammal gård” ges ut av Scriptum på onsdag 9 april.