Intresset för idrottsinriktad eftermiddagsverksamhet är klart större än utbudet. Det visar den enkät som Yle Sporten har gjort. Svensk- eller tvåspråkigt idrottseftis finns bara i fyra av de kommuner som svarade på enkäten, samtidigt som intresse för sådan verksamhet finns i över hälften av kommunerna.
Svensk- eller tvåspråkig idrottsinriktad eftisverksamhet finns för närvarande i Borgå, Esbo, Åbo och Närpes. I Åbo och Esbo är det tennisklubbar som driver verksamheten. I Borgå är det ett samarbete mellan flera föreningar och i Närpes är det föreningen Björneftis som erbjuder ett idrottsinriktat eftis.
Av de 23 eftiskoordinatorerna som svarade på enkäten, svarade 14 att de tror att det nog skulle finnas ett intresse för ett idrottsinriktat eftis ifall någon idrottsförening skulle ta initiativet. I de kommuner där man ställde sig skeptisk till ett idrottsinriktat eftis var orsaken oftast att det inte finns ett behov för fler eftisar, eller att det är för långa avstånd mellan skolor och idrottsanläggningar.
Tränaren körde runt och hämtade barnen
För två år sedan inledde Åbo Lawn-Tennis Klubb, ÅLK, EftisTennis-verksamhet för lågstadiebarn på allvar. Då hade klubbens tränare redan i flera år plockat upp de tennisintresserade barnen från skolorna och kört dem till hallen för att träna.
- I början handlade det om att hitta träningstider för barnen, berättar chefstränare Ville Nygård
Priset?
I EftisTennis går barn från fem olika skolor och för att få det här att gå ihop betyder det att klubben så gott det går har ordnat med taxiskjuts från skolan till hallen i St. Karins. Att gå på EftisTennis kostar mellan 500 och 600 euro per termin, det vill säga ungefär samma som ett vanligt eftis. I det priset ingår ändå inte kostnaden för transporten. Eftisverksamheten får stöd från stiftelsen Brita Maria Rehnlunds minne.
Nya stjärnor
Eftisverksamheten har visat sig vara ett bra sätt att locka fler juniorer till klubben, berättar tränaren och verksamhetsledaren Johan Skoglund.
- Det här är att lägga grunden för tävlingstennis. Eftisen fortsätter med tävlingstennisskola som riktar sig till klasserna tre och fyra. och sen kommer man in därifrån till tävlingsträningen. Så trappstegen finns nog utmärkta redan.
Många föreningar kämpar med att hitta ledare till den egentliga träningsverksamheten. I ÅLK har man löst det så här:
-Det är våra mer eller mindre proffstränare som sköter om den biten också., Vi har lyckats ganska bra med att vi har våra bästa tränare som tar hand om våra yngsta spelare och det är egentligen så det ska vara, konstaterar Skoglund
”Sätt igång”
I Åbo har satsningen varit så lyckad att chefstränaren Ville Nygård hoppas att fler föreningar vågar tro på att de kan erbjuda liknande verksamhet.
- Det viktigaste är att hitta rätt ledare, se till att de orkar. Planera det praktiska väldigt noga. Fundera över hur transporten ska fungera. Hur ska man göra när barnen kommer till idrottsanläggningen och var kommer de att spendera tid efter träningen, var ska de äta sin vägkost och så vidare, tipsar Nygård
Se ett reportage från ÅLK:s EftisTennis i Sportmagasinet i kväll kl. 21 på Yle fem