Riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (SFP) deltar i en parlamentarisk styrgrupp som inleder sitt arbete på tisdag. Tillsvidare finns bara beslutet att all vård - allt från socialen till hjärtoperationer ska integreras. Men hur det ska gå till vet ingen.
- Det som blir viktigt är att sätta kriterier så att också den svenska vården fungerar, säger Wideroos.
Det är här Wideroos kommer med tankar om att upphandlingen av den finlandssvenska vården kunde skötas separat. På finlandssvenskt håll finns föreningar, tredje sektorn och kommunernas vårdhem
och deras verksamhet måste tryggas.
- Reformens målsättning kan ju inte vara att slå sönder ett fungerande system, säger Wideroos.
Men ingen vet. Inte ens Olli-Pekka Lehtonen, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt vet vad regeringen och oppositionen egentligen tänkte när de beslöt indela landet i fem mammutområden.
- Ingenstans i Europa har man gjort nåt liknande, sade Lehtonen till Yle Nyheter Österbotten för en tid sedan.
Risker med upphandlingen
Det är nu styrgruppens sak att fylla regeringens och oppositionens överenskommelse med innehåll. Och Wideroos ser risker. Hur ska till exempel 62 kommuner i västra Finland sköta upphandlingen. Är det någon central enhet som styr eller kan besluten delegeras neråt.
- Här finns risker för att jättestora bolag kommer in på vårdmarknaden och dumpar priserna för att slå ut andra, säger Wideroos.
Styrgruppen har sitt första möte på tisdag, och följande möten är inprickade till torsdag och fredag. Tidtabellen är snabb vilket innebär styrgruppen ska ha gett vårdreformen ett innehåll till den sista maj.
Också Jakobstads stadsdirektör Mikael Jakobsson har viftat med ett varningens finger. Upplägget är som gjort för att stora vårdkoncerner ska ta över marknaden.