Miljontals kilo finländsk potatis blev kvar i förråden från fjolårets skörd då Ryssland satte stopp för exporten dit. I år uppmanas potatisodlarna att satsa på att odla för den inhemska marknaden, vilket betyder att de bör försöka undvika överproduktion.
Det är svårt att säga när och om den ryska marknaden öppnar igen. ÖSP manar till att inte odla i spekulativt syfte med siktet inställt på det. Österbottens svenska producentförbunds potatisutskott uppmanar odlarna att satsa på kvalitet framom kvantitet.
- Det är nog en linje som utskottet har haft i flera år redan, men det är ju ännu viktigare i dag, när exporten till Ryssland har blivit en väldigt viktig del. Men det har också visat sig att den ryska exporten kan också vara en väldigt skadlig kompanjon. När den tar stopp så tar den stopp, säger Henrik Antfolk, ordförande för ÖSP:s potatisutskott.
Sedan det nationella potatisstödet upphörde 2011 finns inte längre något kontraktstvång, men potatisutskottet uppmanar ändå odlarna att göra kontrakt med sina köpare. Odlingsöverskottet från i fjol består i huvudsak av den potatis som odlarna inte hade kontrakt för, utan som var planerad att exporteras till Ryssland. Potatisutskottet uppmanar sina odlare att i år inte odla i spekulativt syfte med tanke på den ryska exporten, utan koncentrera sig på den inhemska marknaden.
- Exporten är så pass nyckfull, ändå, säger Antfolk.
Stärkelseodling som komplement
Alternativa grödor kunde ta plats på svagare åkerskiften, föreslår ÖSP vidare, för att garantera kvaliteten på den potatis som odlas. Dessutom finns ett behov av potatis till stärkelseindustrin, som odlarna kunde ta fasta på.
- Det är positivt, eftersom den har varit på nedgång under en längre tid.
I samband med att det nationella potatisstödet försvann, blev det också tillåtet att leverera även matpotatis till stärkelseindustrin.
- Det betyder att vi kan föra en del av överskottet dit på hösten, till exempel sämre partier kan skickas till stärkelseindustrin, men det förutsätter kontrakt med stärkelseindustrin. Eftersom det har blivit större efterfrågan på stärkelse och stärkelseodling, kan det vara ett bra komplement till odlingen, säger Antfolk.