Är kommunens fullmäktige bara en nödvändig gummistämpel för styrelsens och tjänstemännens beslut? Var förs och vill någon föra en politisk diskussion överhuvudtaget?
Den frågan kan man ställa sig. I Jakobstad har en stor del av beslutandemakten och diskussionen flyttats bort från fullmäktige när regionens gemensamma social-och hälsovårdsverk skapades 2010 men utvecklingen var på gång redan tidigare.
- Väldigt ofta har vi nog möten som känns ganska betydelselösa, man tycker att fullmäktige inte har någon viktig roll, så har jag upplevt det och jag vet att jag inte är den enda, säger fullmäktigeledamoten Richard Sjölund (SDP) i Jakobstad.
Beslutsrätten har förts nedåt i organisationen för att göras smidigare. Styrelsen, nämnder och tjänstemän har istället fått utökad makt. Fullmäktiges roll blev istället att dra upp stora riktlinjer och föra en politisk diskussion. Men på den punkten finns det också brister.
- Det som gör att man upplever att vi kanske inte har något mycket att säga till om är att debatten helt enkelt inte finns i fullmäktige i allmänhet. I de flesta möten är det ingenting som diskuteras i någon större utsträckning, säger Sjölund.
Fullmäktiges roll är eller borde åtminstone vara att dra upp de stora riktlinjerna för kommunens utveckling.
Var i kommunerna sitter makten egentligen idag, hos politikerna eller hos tjänstemännen?
- Jag upplever att vi nog har hamnat lite i skymundan, säger fullmäktigeordförande Carola Sundqvist (SFP) om fullmäktiges roll i det strategiarbete som gjorts och är aktuellt i Jakobstad just nu.
Hon anser överlag att de strategidokument som redan finns är bra och att de borde aktiveras och lyftas upp, de skall egentligen vara styrdokument för staden anser Carola Sundqvist.
- Ett forum som kunde utnyttjas mera är fullmäktiges frågetimme, säger Sundqvist.
Frågorna under en frågetimme samlas från flera ledamöter och berörda tjänstemän svarar direkt på ledamöternas frågor i samband med ett fullmäktigemöte.