Att känna en större frihet i sitt arbete och att kunna arbeta då man vill kommer att bli viktigare på framtidens arbetsplatser. Det tror futuristen Niko Herlin som på måndagen föreläste i Vasa på seminariet ”Framgångsrika välmående arbetsplatser”. Herlin hjälper företag att förbereda sig för framtiden.
- Det är viktigt att må bra på jobbet och det kommer att vara det ännu viktigare i framtiden. Och inte bara att må bra, det är att underskatta, utan det skall till och med vara kul, vara motiverande, det skall på riktigt vara någonting man brinner för. Det är arbetets framtid som jag ser det, säger Herlin.
Enligt Herlin är den unga generationen som är framtidens arbetstagare mycket mer krävande när det gäller arbetsplatsen än vad man är van vid i dag. De unga väntar sig en hel del av arbetsgivaren och om ett företag vill vara attraktivt i framtiden gäller det att kunna svara på de kraven.
- Framtidens arbetstagare kräver frihet. Frihet att själva få bestämma hur, när och var de jobbar. Det betyder inte at de är lata utan tvärtom, de kräver också att det sätts ganska höga krav på dem. Problemlösning är någonting de på riktigt vill göra, de vill jobba hårt men på deras egna villkor, säger Herlin.
Bleasure beskriver framtidens arbetsliv
I det här sammanhanget nämner Herlin begreppet Bleasure, som kommer från engelskans business och pleasure. Det här är ett begrepp som enligt honom kommer att beskriva framtidens arbetsliv. Livet består då av både arbete och fritid utan tydliga gränser.
- Kanske någon säger att så är det redan i dag. Jag läser min e-post på söndagar och jobbar på veckosluten, men det betyder ju bara att det går en väg. Det skall också gå att gå på bio med barnen på onsdag mitt på dagen och man skall få kunna jobba då när det känns bäst, säger Herlin.
Det kommer att finnas arbetsplatser också i framtiden där det är svårt att helt förverkliga fria arbetstider, men enligt Herlin kan man ändå tänka utanför boxen och förverkliga friheten på sikt.
- Jag tycker man skall utmana sin hjärna och tänka att vad skulle det betyda om det ändå skulle funka. En lärare till exempel kan inte varje dag välja när hon eller han jobbar men på ett längre perspektiv kan man göra det. Man kan planera in arbete och fritid på ett annat sätt, säger Herlin.
Bättre resultat med större frihet
För arbetsgivarna betyder en motiverad arbetskraft som jobbar mera fritt under ansvar bättre resultat, det tror i alla fall Niko Herlin.
- Tvång är alltid ett sätt att motivera, men jag tror definitivt på det här med att ger du frihet så tar folk ansvar och då når de mycket bättre resultat. Sist och slutligen gynnar det precis alla, säger Herlin.
I framtiden hoppas Herlin att man inte skall behöva tala om välmående på jobbet och om att orka på jobbet. Utan i stället finns motivationen för arbetet på riktigt hos arbetstagarna. Folk skall tycka att det är roligt att gå till jobbet. Han tror också att antalet utbrända i arbetslivet radikalt skulle minska om vi fick en friare arbetskultur.
- Det tror jag. När det är fritt och folk får välja precis när de vill jobba så finns det så klart människor som har svårt att ställa gränser åt sig själva, men en förmans uppgift är att coacha teamet så att han eller hon får teamet att fungera på bästa sätt. Då är det också hens ansvar att se till att ingen jobbar för mycket och att ingen jobbar för lite. Det gäller att känna de man jobbar med och få dem att göra sitt bästa, säger Herlin.
Enligt Herlin är en bra arbetsplats ett ställe där man på riktigt går på arbetarnas villkor så att man har nöjda arbetstagare som vill jobba och som vill ge sitt bästa. Då når, enligt Niko Herlin, alla bästa resultat.