- Redan i mitten av 1700-talet kom det ut en skrift som noterade olika jullekar i Satakundatrakten, säger Meta Sahlström som är arkivarie på Österbottens Traditionsarkiv i Vasa. Men vi får hoppa ända fram till slutet av 1880-talet då det nygrundade Svenska Litteratursällskapet beslöt att man ville börja samla in olika traditioner, däribland också folklekar.
- Många av lekarna och upptågen härifrån blev sen vanliga vid olika högtider, midsommarfirande, bröllop och andra tillfällen där man samlades. Den verkliga lekperioden på den tiden inföll under senhösten när skörden var bärgad och fram över jul, säger Sahlström.
Blindbock är en stor favorit från svunna tider, det finns hur många noteringar som helst om den leken. Andra som dyker upp i arkiven är låna eld, gömma nyckeln, sista paret ut, fästa svansen och maskerad för att ta bara några exempel. Dessutom framförde man ofta små dramer, skådesspel och folksagor.
Moralen hade en viktig plats, man ville gärna visa vad som var rätt och fel och gott och ont. Fysiska utmaningar stod också högt i kurs förr i tiden. Sahlström berättar att gossar som ville visa sig på styva linan gärna tävlade om vem som var bäst i att hoppa över en gärdsgård.
- Den som gjorde det mest vigulant och galant rönte stor uppskattning och framgång hos det motsatta könet. Vilket förstås var syftet, säger Meta Sahlström.
Hör mera i Pia & Peter på söndag 6 april kl 10 - 12