Den nya järnvägsbron i Kristinestad blir en exakt kopia av den gamla. Det beskedet kunde broingenjör Jukka Ylimäki på Närings- trafik och miljöcentralen ge Kristinestadsborna efter det sista mötet med projektgruppen om järnvägsbron på fredagen.
Det är rätt ovanligt att man i dag bygger nya broar som är kopior av 100 år gamla broar, men nu sker det i Kristinestad.
- Det känns riktigt bra, säger Christer Norrvik, en av dem som har kämpat för att bevara infarten till Kristinestad.
Att den gamla hundra år gamla betongbron inte bevaras och restaureras går att leva med så länge infarten och vyn som öppnar sig över Kristinestad inte ändras, anser de som kämpat för bron. Just vyn och höjden på bron och vägens dragning och böjar var viktiga i sammanhanget. Nu bevaras de. Det är bara själva materialet som blir nytt.
Nöjda Kristinestadsbor
- Jag är nöjd med resultatet. Det är ändå bättre än att bygga en ny bro som inte skulle passa in i miljön. Jag tror att det blir en fin bro, säger Erkki Ikkelä-Koski, som har engagerat sig i brons öde.
Bron blir en halv meter bredare och kommer att bli 10,5 meter bred när den blir klar. Den lätta trafikleden kommer att placeras på brons norra sida.
- Vi har haft ett gott samarbete med staten, som efter specialgranskningar kom fram till att bron inte behöver rivas, säger Jarkko Ikkelä-Koski, som är den person i Kristinestad som har varit i tätast kontakt med statens representanter.
När staten, Närings - trafik och miljöcentralen och Trafikverket, kom fram till att bron kan bevaras reserverades 1 miljon euro för ändamålet för 2014. Men småningom kom de fram till att restaurera bron hade blivit för dyrt och tidskrävande och pengarna skulle sannolikt inte ha räckt.
Det bästa beslutet efter det blev att föreslå en ny bro, men exakt likadan som den befintliga.
Rivningshotad flera gånger
Det har funnits planer på att göra om infarten till Kristinestad och till och med ta bort bron och sänka den till marknivå, eftersom det under bron inte längre finns någon järnväg. Bland annat de planerna som satte fart på Kristinestadsborna, som ansåg att en sådan åtgärd skulle förstöra infarten.
Stadens beslutsfattare har också godkänt de stora ändringarna. Det betydde att de föreningar, bland annat Kristinasällskapet och Sjöhistoriska föreningen, och de invånare som aktiverade sig i brons framtid, stod rätt ensamma. Bland annat har namninsamlingar och demonstrationen ordnats till förmån för järnvägsbrons bevarande. Det har knutits vänskapsband på bron och skrivits dikter till bron. År 2011 fyllde bron 100 år, vilket också firades.
- Det har varit en långdans. Men man får väl konstatera att den utfallit väldigt väl. Många har lärt sig att samarbeta och inte minst är vi förvånade över att det har varit så lätt att diskutera den här saken med staten. Betydligt lättare än att diskutera med staden. Det var ju som att springa med huvudet i väggen om man ska vara ärlig. Vi är nog väldigt glada över detta, säger Christer Norrvik i sjöhistoriska föreningen.
I Kristinestadsbornas ambitioner att bevara bron hade Sjöhistoriska föreningen lämnat in en skyddsansökan, som var anhängig. För att kunna planera en ny bro, krävdes att skyddsansökan tas tillbaka, vilket också skedde.
Efter den 10 april väljs entreprenörer för arbetet. Den nya bron ska stå klar i år. Under arbetet leds trafiken via omfartsvägar.