Nu har ett över 2000 hektar stort vindkraftsområde på gränsen mellan Malax o Korsnäs kommuner orsakat konflikter. Dels mellan invånare o kommun och dels mellan kommun o landskapsförbund.
Österbottens förbund står i konflikt med Malax och Korsnäs kommuner. Konflikten gäller det vindkraftsområde som ritats upp på gränsen mellan kommunerna i Molpe och Petalax byar.
Enligt landskapsplanen etapplan II skulle området vara strax över 1000 hektar stort medan kommunerna ritat upp ett dubbelt så stort område.
- Kommunerna ska följa landskapsplanen när de gör upp delgeneralplanen. Vi godkänner den del av vindkraftsområdet som finns på vår karta men inte det som är utanför, säger planläggningsdirektör Ann Holm på Österbottens förbund.
Området ska bli mindre
Delgeneralplanen för området är i ett tidigt skede och lever ännu.
- Det är olyckligt att en kommun börjar från den här ändan och ritar upp ett alldeles för stort område, säger Holm.
- Ingenting är säkert ännu och planläggningsprocessen fortsätter, säger planläggningsingenjör Niko Toivonen på Malax kommun.
Betyder det att området ska bli mindre?
- Ja det kan man säga. Vi håller på och gör upp en ny karta för området.
Falsk tvåkilometersrekommendation
Det pratas mycket om en rekommendation om två kilometer mellan vindkraftverk och bebyggelse men någon sådan finns inte säger Ann Holm. Det har funnits i planerna men inte blivit verklighet.
I stället pratar man om en bullermodellering som innebär att fast bebyggelse inte får finnas inom en radie på 40 decibel från vindkraftverk och fritidsbostäder 35 decibel.
- Det här blir rättvisare eftersom i vissa typer av områden som till exempel ålandskap räcker inte två kilomter till, säger Holm.
Och det här är också en av orsakerna till att man håller på och ritar upp en ny karta i Malax, för decibelgränsen går för nära Västervägen i Petalax.
- Kommunen vill att folk ska kunna bygga och bo i området, säger Toivonen.
"Vi flyttar om det blir verklighet"
På Jessica Granlunds gård längs Västervägen i Petalax spatserar hönsen omkring fritt och hennes största bekymmer hittills har varit om örnen som seglar över gården skulle ta något av hönsen.
- Vindkraft kan vara bra på rätt ställe men det här är väldigt fel ställe. Det här är inte acceptabelt.
Den största stötestenen för Granlund är hälsokonsekvenserna som enligt henne inte tas i beaktande.
- Jag får inte den här ekvationen att gå ihop. Hur ska vi kunna ha nytta av något om vi inte får vara friska?
På kommunen säger Toivonen att hälsokonsekvenserna inte är så kända men att han läst en hel del av de utredningar som finns. När ett vindkraftsområde planeras görs en miljö- och konsekvensbedömning. I den ingår en hälsoaspekt men som Toivonen säger det utgör den inte en så stor del i den bedömningen.