I Vasa får man fortsätta sjunga "Den blomstertid nu kommer" på skolavslutningen. Skoldirektör Birgitta Höglund ser religiösa inslag i skolavslutningar och julfester som en del av kulturarvet.
På måndag kom nyheten att biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen ser de religiösa tillställningarna i skolan som ett problem. Han utredde ärendet efter ett klagomål och uppmanar Utbildningsstyrelsen att se över sina direktiv till skolorna.
Det här är en debatt som blossar upp med jämna mellanrum. Skoldirektör Birgitta Höglund säger att man naturligtvis kan se över skolornas rutiner, men att de religiösa inslag som finns hör till traditionsbärarna i skolan.
Traditioner ger trygghet
- Det finns många väldigt vackra psalmer och julsånger som jag tycker ska finnas kvar. Allt som är traditionsbärande och återkommer år för år ger ju också en form av trygghet i skolan, både för personal och elever. Jag har inte reagerat på att något inslag skulle slå över åt ena eller andra hållet i Vasa, säger Höglund.
Hon tycker att den värdegrund som skolan bygger på passar alla religiösa inriktningar som finns representerade där. Höglund säger att Vasaskolorna försöker arrangera tillställningar som lämpar sig för alla att delta i. Om det behövs ordnar skolan alternativa program.
- Under min tid har ingen vårdnadshavare eller förälder tagit kontakt och reagerat på att det skulle finnas för mycket religiösa inslag. Psalmen "Den blomstertid nu kommer" är ju som en kod som säger åt alla att sommarlovet börjar. Den psalmen är en tradition som funnits i många generationer bakåt.
Fester i kyrkan
Ibland ordnas tillställningar i skolans regi i en kyrka. Då är orsaken oftast utrymmesbrist.
- Det finns tillfällen då skolornas festsalar varit för små för gemensamma avslutningar och julfester om vi vill att både föräldrar och elever ska rymmas in. Då har vi ibland använt kyrkorummet. Kyrkan är ju väldigt vacker, både juletid och sommartid, men den har inte använts av religiösa orsaker utan för rummet skull.