![](http://svenska.yle.fi/ims/images/imssv/2014/10/1663765318a62919eb1/1663765318a62919eb1_4.jpg)
I onsdags stod det klart att 142 anställda tvingas lämna sina jobb vid Wärtsilä - de flesta i Vasa. Det här trots att företaget gjort ett gott resultat. Professor Guy Ahonen är direktör vid Arbetshälsoinstitutet i Helsingfors, och han tror att uppsägningar under dylika omständigheter i förlängningen kan komma att skada Wärtsilä.
- Det är ju förstås helt förståerligt att företag säger upp folk om man har ekonomiska problem. Men om man säger upp trots att det går bra kan man nog säga att företaget bryter mot sitt samhällsansvar, säger Guy Ahonen.
Enligt Guy Ahonen kan man dela in företagens samhälls ansvar i tre beståndsdelar. Ett ekonomiskt ansvar - dvs att vara lönsamma, ett ansvar för miljön och ett socialt ansvar.
- Uppsägningar är svåra att motivera om företaget går ekonomiskt bra.
Ökat samhällsansvar en trend
I motsats till vad man kanske skulle tro, säger Guy Ahonen att ökat samhällsansvar är en trend inom företagsvärlden. Konsumenterna är allt mera medvetna och vill idka ansvarsfull konsumtion. Det gör att också företagen allt mer intresserar sig för samhällsansvar.
- Alla företag fungerar inte så och många företag tänker tyvärr ännu på ett gammalmodigt sätt och beaktar inte den här tilltagande trenden, säger Guy Ahonen.
Wärtsilä är måhända långt från konsumenterna, men Guy Ahonen tror att företaget visst kan få känna av konsekvenserna.
- I vissa fall kan Wärtsilä rentav förlora beställningar, om det är en riktigt skarp tävlingssituation. Företag räknar nog med att man ska ha ett gott rykte bland konsumenter för att klara sig i den globala konkurrensen, säger Guy Ahonen.
Läs också:
Wärtsilä säger upp 142 personer - de flesta i Vasa
Wärtsiläarbetarna marscherade ut i Vasa
Wärtsilätjänstemän marscherade ut