Det fjärde finlandssvenska kulturtidskriftspriset på 3.000 euro tilldelades igår kväll (22.3) kulturtidskriften Horisont, som fyller 60 år i år. Prisutdelningen skedde i samband med Mariehamns litteraturdagar.
Pristävlingen ordnas av Tidskriftscentralen rf och vinnaren utsågs i år av författaren, journalisten och historikern Herman Lindqvist. Akademiska Bokhandeln har sponsorerat halva prissumman.
Lindqvists prismotivering lyder: "Den som vill höja sig över tidens ytliga mediebrus, den som vill veta mer än vad Youtube och Wikipedia förmedlar, den ska läsa Horisont, tidskriften som i sextio år lyft kulturtörstande finlandssvenskar högt över horisonten in i kulturens, litteraturens och konstens värld.
Många författare har fått sina första trevande försök publicerade i Horisont. Tidskriften blev från början en brygga ut i världen. Här har den vetgirige kunnat följa vad som rör sig inte bara inom den finlandssvenska litteraturen utan även långt bortom Österbottens horisont. Tidigt kom även rikssvenska författare att söka sig till Horisont med artiklar och bidrag som inte publicerats på kultursidor i dagspressen.
Allt detta har Horisont lyckats med samtidigt som tidskriften blivit allt vackrare att se på, en skön läsupplevelse. En österbottnisk kulturtidning som med sin skärpa och kvalitet läses i hela Norden."
Horisont är en allålderstidskrift för de som är intresserade av det utvidgade textbegreppet. Den är en österbottnisk tidskrift för tidlös och bred bevakning av litteratur och kultur, med nordisk räckvidd och internationellt perspektiv.
Tidskriften utges sedan år 1954 av Svenska Österbottens litteraturförening rf i Vasa. I och med priset blir Horisont också Tidskriftscentralens kandidat till den nordiska kulturtidskriftstävlingen.
Tidskriftscentralen rf, TC, grundades år 2004 och har som syfte att främja synligheten för finlandssvenska kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifter, och att agera som ett samarbetsforum mellan finlandssvenska kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifter för att bevaka deras intressen, stärka deras ställning och främja deras kvalitet.