Fennovoima förhandlar med nya delägare och till sommaren är allt klart om det går som planerat, säger Katternös vd Stefan Storholm.
- Vi har siffror som visar att Fennovoima fortfarande är lönsamt.
Krimkrisen och rubelns fall är osäkra faktorer men Rosatom är fortfarande med.
- Rubelns fall gör kärnkraftverket faktiskt projektet billigare, säger Storholm.
Ansökan godkänd
Om en eventuell handelsbojkott av Rysslandshandeln säger Storholm att han inte är tillräckligt kompetent politiker att yttra sig om vad det kan ha för effekt. Inte heller vill han ta ställning till riksdagens beslut i höst, men konstaterar att när Fortum lämnade in sin ansökan fanns Rosatom med som en eventuell leverantör och ansökan blev godkänd av strålsäkerhetscentralen.
- Tekniskt sett borde alltså allt vara okej för vår del.
Till skillnad från Olkiluoto 3 och Areva köper Fennovoima kärnkraftverket med nyckeln i hand. Först när kärnkraftverket är producerar el sker betalningen.
- Vi betalar inget under byggnadstiden.
Tar form på sommaren
I sommar börjar de första konkreta arbetena. Offerter har begärts på en väg ut till Hanhikivi i Pyhäjoki och arbetena börjar när tjälen släppt.
Fennovoima är alltså på slutrakan enligt Stefan Storholm. Nu återstår att få med nya delägare som kan ta över aktierna av bolagen som hoppat av. Finländska bolag har bokat 50,2 procent och Rosatom 34 procent. Det är cirka 15 procent av aktierna man förhandlar om.
Det var 2007 som Fennovoima föddes. Då satt Katternös vd Stefan Storholm och direktör Antti Vilkuna med Outokumpus energidirektör Mikko Rintamäki i Jakobstad och funderade på landets energiförsörjning. Varken vattenkraft, trä eller vindkraft kunde stå för den baskraft de bedömde Finland behöver. Då föddes idén på Fennovoima och på den vägen är det.
Nu flera år senare tror Stefan Storholm att Fennovoima verkligen blir av om riksdagen ger grönt ljus. Effekterna av Krimkrisen och en eventuell bojkott av handelsförbindelserna med Ryssland vill Storholm inte ta ställning till i dagsläget.