En tjänst försvinner från asylmottagningscentralen i Kristinestad när antalet inkvarteringsplatser minskar med 50 efter april.
- Just nu håller vi på med att säga upp bostäderna så att det motsvarar det behov som kvarstår, det vill säga 100 platser från den första april, säger Annica Riddar, chef på mottagningscentralen i Kristinestad.
Också i Oravais flyktingförläggning måste de minska med ett årsverke. Behovet av inkvarteringsplatser minskar eftersom hanteringstiden av flyktingarnas ärenden har blivit snabbare.
- Asylsökande stannar här en kortare tid och det är ju bra för deras psykiska hälsa att de inte behöver vänta så länga på beslut. Men det betyder att det borde komma in fler asylsökande för att det ska finnas ett behov av platserna. I och med att asylprocessen går snabbare och inte fler asylsökande kommer in i landet än tidigare så har vi den här situationen, säger Riddar.
När genomfarten går snabbare borde Finland kunna ta emot fler flyktingar och asylsökande för att fylla de platser som förläggningarna har, i stället för att minska verksamheten. Vad beror det på att det inte sker?
- Ja det kan man ju spekulera i. I Sverige kommer det 50 000 - 60 000 asylsökande per år och här har vi mellan 2500 3000 per år. Syrier kommer till Sverige då de har släktingar där medan det i Finland inte finns Syrier från tidigare, säger Riddar.
Lagstiftningen, till exempel i familjeåterföreningsfrågor, kan också vara en orsak till att Finland inte är ett eftertraktat land.
- Det är kanske inte lockande att söka sig till Finland om man anser att det är så svårt att få hit sin familj senare. Det är en sak som har framkommit på senare tid också, säger Annica Riddar.