En stor del av den österbottniska skärgården är numera naturskyddsområde. I fjol fredades mer än 400 hektar, och ännu ska flera tusen hektar fredas.
Rummelö-Harrbåda naturskyddsområde i Karleby grundades 2010 och är över 230 hektar stort. Det är på många sätt ett typiskt exempel på natur som brukar fredas i Österbotten. Det är skärgård med både strandängar och landhöjningsskog.
- Det behöver finnas områden som till en del är skyddade från människans verksamhet. Naturen utarmas i allt snabbare takt, säger planerare Jaana Höglund på NTM-centralen.
Men är det inte besvärligt för de skogsägare som får sin mark skyddad?
- Ja, en del tycker förstås att det är besvärligt. Speciellt om det är fråga om skogsområden som ger ekonomisk avkastning. Men så finns det också sådana som ansöker om att få sitt område fredat, säger Höglund.
Korna tar hand om vassen
Rummelö-Harrbåda är ett viktigt fågelskyddsområde. I synnerhet under fåglarnas flyttningstid är det många sjöfåglar som stannar där. Och för att Rödbenor och Mosnäppor ska ha någon strandäng att rasta på behövs hjälp av både får och kor. Varje sommar hjälper de till att hålla strandängarna i skick.
- Höglandskorna, de här långhorningarna trivs i fuktiga områden och äter gärna vass. De använder man för att bekämpa de här vassområdena.
Ytterligare 4000 hektar fredas
I Österbotten är ungefär 27 000 hektar mark fredad. I Mellersta Österbotten är det 35 000 hektar. I fjol fredades i de här landskapen mer än 500 hektar, och inom några år ska ytterligare 4000 hektar skyddas. Orsaken till att så stora områden fredas just nu är att man grundar Natura 2000 områden för naturtyper som ingår i EU:s habitatdirektiv.
En tredjedel av de skyddade områdena i Österbotten ägs av privatpersoner och kommuner, resten ägs av staten.
På naturskyddsområden får man till exempel plocka bär och vandra, men det är inte tillåtet att avverka skog eller på nåt annat sätt förändra naturen.