![](http://svenska.yle.fi/ims/images/imssv/2013/29/13740151e7bf7a00d4f/13740151e7bf7a00d4f_4.jpg)
Nu kan klimatprognoserna för femtio år framöver bli säkrare efter att en grupp forskare vid Helsingfors universitet och vid en institution i Tyskland har hittat aerosolpartiklar som bildas av gaser från träd.
Aerosolpartiklar är viktiga i klimatforskningen och i flera år har forskare försökt knäcka gåtan hur träd kan bilda aerosolpartiklar.
- Vi hittade lösningen av en slump när vi höll och undersöka och mäta svavelsyra i atmosfären, säger Mikael Ehn som är en forskarna som gjort upptäckten.
Gaser från träd bildar aerosoler
Forskningen relaterar till hur naturliga källor som träd och deras dofter kan bilda aerosolpartiklar. Det här har forskare länge vetat om men inte hur det går till när gaserna från träd ombildas till aerosolpartiklar.
- Det vi upptäckt är att gaserna ombildas till ångor med lågt ångtryck. Det betyder att de är jättenöjda när de kan kondensera på aerosolpartiklar som finns i luften från tidigare. De föredrar alltså att de föredrar att vara i fast- eller vätskeform i stället för i gasform, säger Ehn.
De här ångorna som bildar aerosolpartiklar är oerhört viktiga för klimatforskningen. Upptäckten består av en grupp molekyler som fått namnet Extremely low volatility organic compounds (Elvoc). Och det är en stor upptäckt - världens största vetenskapliga tidsskrift Nature har publicerat forskarteamets rön.
Upptäckten skedde av en slump när forskarteamet höll på och arbetade fram ett instrument för att mäta svavelsyra i atmosfären. Då upptäckte de organiska föreningar som de inte kände till och det visade sig vara de här oxiderade molekylerna vars struktur är effektiv för att bilda aerosoler.
Då gjorde teamet experiment i den finländska skogen för att se hur kan det här gå ihop och då fann de det här viktiga mellanstadiet som forskare så länge saknat i klimatprognoserna.
En del i ett större sammanhang
Elvoc-molekylerna är alltså en viktig bit i ett större pussel när det kommer till att göra upp klimatmodeller och ställa prognoser för femtio år framöver.
- Nu kan man lättare förutspå framtiden, hur aerosol och växthusgaser påverkar atmosfären. Om inte alla pusselbitar finns kan små osäkerheter leda till stora skillnader i slutändan, säger Ehn.
Nu ska upptäckten in i ett större experiment.
- Vi har förklarat mekanismen hur molekylerna bildas men de ska sättas in i en modell som vi delvis kommer att vara med i.
Ehn säger också att upptäckten betyder väldigt mycket för atmosfärforskningen de närmaste fem åren. Men något så stort som Nobelpris tror han inte på.
- Hoppeligen kommer det någon gå att gå ett nobelpris till atmosfärforskningen men inte för bara den här delen.