Lägenheten i Helsingfors står klar att ta emot en författare som behöver en fristad. Bara parterna kommer till en överenskommelse kan någon av de många förföljda författarna i världen få skydd och hjälp där.
Det är författarnas organisation för yttrandefrihet, finländska PEN som ska förhandla om saken med Helsingfors kulturadministration. Tidigare under 2000-talet har en vitrysk och en rysk författare fått en fristad för några år tack vare samarbetet. Också Centret för konstfrämjande har deltagit genom att ge författarna i fråga stipendier.
- Vi diskuterar nu hur vi ska återuppta arbetet med att erbjuda förföljda författare fristad. Det är en väldigt viktig tyngdpunkt i PEN:s arbete, säger Marianne Bargum som är vice ordförande för organisationens finländska avdelning.
- Det finns tyvärr väldigt många författare som inte kan bo kvar i sina hemländer eftersom de förföljs och till exempel riskerar bli fängslade, säger Bargum.
Enligt henne har det talats om att Finland kunde åta sig att hjälpa en poet från Kazakstan.
- Den kommitté som koordinerar det här arbetet internationellt har en lång lista på författare som behöver fristad, säger Bargum.
Lars Sund föreslår Jakobstad
Författaren Lars Sund i Uppsala har i Aktuellt 17 och i de österbottniska tidningarna ÖT och Vbl föreslagit att hans gamla hemstad Jakobstad borde åta sig att bli fristad för en förföljd författare.
- Att visa sådan välvilja skulle ge Jakobstad PR och samtidigt vara en viktig insats för yttrandefriheten, säger Lars Sund.
Han hoppas att nån kommunalpolitiker i Jakobstad tar initiativ till det här.
Enligt Marianne Bargum vid finländska PEN har man inte haft några andra städer än Helsingfors i åtanke. Men hon säger att det möjligen kan finnas behov av flera städer som är villiga att ta emot fristadsförfattare.
- Jag tackar Lars Sund för hans aktivitet i frågan, säger hon.