Ungdomsgarantin blev ingen succé. Tvärtom, pengarna för verksamheten sinade och byråkratin ökade. Det fick finansminister Jutta Urpilainen höra vid sitt besök på After Eight på måndagen.
Mecki Andersson som drog igång After Eight för 27 år sedan är besviken. Efter att ungdomsgarantin infördes ifjol upphörde Penningautomatföreningen bidrag till verksamheten och närmare 50 000 euro försvann.
Årligen tar After Eight hand om 80-90 ungdomar som slussas dit från de mest skilda håll. De kommer från arbetskraftsbyrån, socialbyrån, ätstörningskliniken, mentalvårdsbyrån eller bara ungdomar som söker sig dit för ett mellanår. Genom ungdomsgarantin skulle finansieringen för verksamheten komma från kommunerna och NTM-centralen men det har inte fungerat, säger Andersson.
- Man borde ju uppmuntra verksamhet som fungerar bra och inte göra det värre.
Förutom att man saknar pengar har också byråkratin ökat, säger Andersson. Det är tydligen så att är man ung och har en utbildning får man härefter inte komma till After Eight. Ungdomarna ska direkt ut i arbetslivet, men så fungerar det inte för alla, säger Andersson.
Inga ministerpengar i handväskan
Finansminister Jutta Urpilainen lyssnade och sade hon gillar verksamheten vid After Eight. Men när finansieringen kom på tal hade hon inga pengar med sig i handväskan.
Istället hänvisade hon till Norra Savolax.
- Där fungerar ungdomsgarantin mycket bra men det finns stora skillnader i landet.
Kanske borde man försöka byta goda koncept mellan landskapen, sade Urpilainen. Ett annat förslag var att Jakobstad och Karleby kunde göra något tillsammans på ungdomsfronten. Mecki Andersson var med på noterna och nickade.
- För oss har det ingen betydelse varifrån pengarna kommer bara vi kan fortsätta med ungdomsarbetet.