![](http://svenska.yle.fi/ims/images/imssv/2014/08/1639735301ede17a1df/1639735301ede17a1df_4.jpg)
-Det finns egentligen bara två sätt att definiera retorik, bra eller dålig! Kim Sandvad West är lektor i Nordiska språk vid Vasa universitet och håller ibland kurser i ämnet retorik. Det handlar i grunden om att man vill övertyga eller övertala, och den goda retoriken är den där man lyckas överbevisa sin publik, menar West.
- Jag har flera alternativ, bl.a Martin Luther Kings " I have a dream". Men jag väljer faktisk f.d. norske statsministern Jens Stoltenberg och det tal han höll i Oslo domkyrka efter Utöya-tragedin. Trots att omständigheterna var så ledsamma lyckades Stoltenberg väldigt väl tala till åhörarna och samla ihop hela folket i en ytterst svår stund. Han valde att ignorera den onda huvudpersonen och koncentrerade sig i stället på att känslorna och sorgen skulle få ta tid på sig.
För att lyckas med ett bra tal ska man enligt West börja med att förstå situationen och syftet. Efter det är det dags att brainstorma om vad man kan respektive inte kan säga. Sen disponerar man sitt stoff och sätter det i rätt ordning. Så kommer fasen där man utsmyckar sitt tal. Efter det är det dags att memorera stoffet så bra som möjligt, gärna utantill om det går. Och sen är det då bara att stiga upp och hålla talet efter bästa förmåga. De här fem punkterna bildar den retoriska proceduren - inventio, dispositio, elocutio, memoria och actio.
- Har du utgått från de här retoriska hörnstenarna kommer du att lyckas med ditt tal. Det är helt naturligt att vara nervös inför framförandet, men med det här i ryggsäcken så kommer det att gå fint. Kom ihåg att publiken vill dig väl och kommer att vara på din sida. Bjud på dig själv och krydda med lite humor så är framgången garanterad, säger West. Han ser gärna att retorik skulle bli ett fast ämne i den finska skolundervisningen.
- I Danmark har retorik blivit ett valbart gymnasieämne, där det poängteras hur betydelsefullt det är i dagens samhälle. Och lika viktigt tror jag nog att det skulle vara för er finländare också. Retorik kan användas inom de flesta sammanhang, inte minst i marknadsföring, språk, kommunikation, politik och journalistik, avslutar Kim Sandvad West.
Mera hör ni i Pia & Peter på söndag den 23 februari.