Kommunerna kan få betydligt mindre inkomster från vindkraften än vad de räknat med. Staten planerar att hälften av fastighetsskatten för kraftverk ska gå till skatteutjämning. Det här skulle också gälla för vindkraftverk.
I Sydösterbotten planeras för åtminstone 500 vindkraftverk. Det kan alltså bli fråga om ganska stora summor bara i Närpes och Kristinestad.
- Det kommer som en överraskning att staten mitt i allt vill ha hälften av fastighetsskatten för vindmöllorna. Det har det inte varit tal om tidigare. Det är ju det som har sporrat kommunerna att driva de här projekten framåt. Man tycker att de borde låta det här vara i fred nu för de kommuner som kan dra någon nytta av det, säger Kent-Ole Qvisén, ekonomichef i Närpes.
I Närpes finns i övrigt inga kraftverk som skulle omfattas av ändringarna, men för den planerade vindkraften skulle det bli fråga om cirka 300 000 euro som staden går miste om i form av uteblivna saktteintäkter.
Stora summor
- Om det skulle röra sig om 100 möllor här i Närpes och vi räknar med cirka 6000-7000 euro per mölla och 600 - 700 000 euor i fastighetsskatt så blir det stora pengar.
Kristinestad får i dag cirka 129 000 euro i fastighetsskatteinkomster för kraftverk. Går förslaget igenom går Kristinestad miste om närmare 65 000 euro. Och då är ännu inte fastighetsskatten för de planerade vindkraftverken medräknade. I dagens planer ingår cirka 400 vindkraftverk i Kristinestad.
Förändringen skulle alltså inneäbra att fastighetsskatten för kraftverk omfördelas, så att hemkommunen endast får hälften av summan. Den andra hälften skulle gå till skatteutjämning för kommuner med svagare ekonomi.
Det är ett sätt för staten att få inkomster, men det är inte någon särskilt bra politik, tycker Rickard Haldin, ekonomichef i Kristinestad. Han tycker inte att det är bra att kommunerna får signaler om att det lönar sig att sköta ekonomin illa för att få skatteutjämning.
- Det är inte så man ska bygga upp statsandelssystemet. Det ska ju motivera till en effektiv organisation, säger Haldin.
- Kommunen besluter om procentsatsen men staten tar in en del av inkomsten. Det låter inte heller friskt, säger Haldin.