Att ha skränande måsar runt huset eller sommarstugan kan vara nog så irriterande. Men tänk dig då att det är omkring tiotusen måsar på samma ställe så blir det en helt annan sak.
I Terjärv häckar en stor koloni skrattmåsar varje sommar och de är en plåga för de som bor i området.
Skrattmåsarna för oväsen dygnet runt, de skiter ner vattnet och stränderna. Fastigheterna runt sjön har sjunkit i värde sedan måsarna började invadera sjön i början av 2000-talet. Men eftersom området är fredat och fåglarna är fredade kan inte Terjärvborna göra mycket mer än gilla läget.
Simmar inte i sjön
Guy Grannabba bor intill Tvärasjön och han är inte glad över måsarna som anländer varje år i april.
- Man har oljudet inpå knutarna så gott som hela dagen. Det är värst på morgnarna och kvällarna. Det är bäst att hålla fönstret mot sjön stängt, vilket inte är så trevligt på sommaren, säger han.
Det går att fiska i sjön, om man vill.
- Men inte vill man ju äta den fisken, ifall man får nån, så vad ska man göra med den?
Att simma i sjön är inget som rekommenderas.
- Simskolan i Högnabba en kilometer bort stängdes tidigare. Och knappast är vattnet just här bättre. Jag har inte simmat i sjön på de senaste fem åren, säger Grannabba.
Bostädernas värde sjunker
För några år sedan testades vattnet i sjön, men på sistone har inga tester gjorts.
- Miljön är inte i balans här. Det känns lite som om myndigheterna har gett upp. Att det är som det är här nu bara, säger Grannabba.
Bostäderna kring sjön har enligt Grannabba sjunkit i värde sedan skrattmåsarna anmälde sin ankomst i början på 2000-talet.
- Jag skulle nog vilja påstå att värdet sjunkit med hälften. Vem skulle vilja köpa något här som det är nu, säger han.
Det enda man kunde göra enligt Grannabba vore att ta bort maten för måsarna eller häckningsområdet.
- Men det är inte så lätt att göra något åt det. Jag har sett en havsörn i sommar som har tagit någon mås, så det är väl bara att hoppas på att naturen sköter det själv med örnar, rävar och minkar. Eller att fåglarna drabbas av någon pest som tar bort dem. Men det är väl inte sannolikt. Vi får väl bara anpassa oss till naturen och åka bort när vi får nog, säger han.