När direktören för Moskvabiennalen, kurator Andrej Martinov, gästar Vasa för att bekanta sig med österbottnisk konst är intresset bland konstnärerna stort. Om deras konst faller direktören i smaken kan någon eller några av dem få ställa ut i Moskva år 2015.
Det är inte mycket som hänt inom rysk konst sedan Malevitj och Kandinskij. Under kommunisttiden var det socialrealismen som gällde och motivet utgjordes ofta av porträtt på politiska ledare.
Som en följd av det här är samtidskonsten i Ryssland fortfarande bara i sin linda, men man blickar gärna utåt världen för att fånga upp intryck. Nästa år ordnas den sjätte Moskvabiennalen, en stor internationell utställning för samtidskonst.
Komposition och färg viktigare än budskap
- Eftersom samtidskonsten som fenomen är så ung är förståelsen från myndigheternas sida för behovet av Moskvabiennalen och dess finansiering inte det bästa, säger Andrej Martinov.
På tal om myndigheter dyker frågan om hur begränsade ryska samtidskonstnärer är av myndigheterna upp, och frågan ställs med tanke på Pussy Riot. En fråga som efter Martinovs besök fått förnyad aktualitet i.o.m. arresteringen av två Pussy Riot medlemmar under OS i Sotji.
- Det finns ingen strak press på konstnärer i Ryssland, anser Andrej Martinov, de är ganska fria att säga vad de vill, det finns inte så många begränsningar. Han tycker att det estetiska som komposition och färg är viktigare än att använda konst som politisk kommentar i ett syfte att bli berömd.
Berömmelse och pengar
- Många unga ryska konstnärer vill arbeta som samtidskonstnärer kanske p.g.a. av att unga är annorlunda idag, de tänker mycket på framgång och pengar och har inte den djupa känslan för vad konst är, säger Martinov. Nu tror att många unga att samtidskonst är en väg till berömmelse och rikedom. Och att konstnärer börjar tänka på framgång och pengar är inte rätt väg gå för den som arbetar med konst. Det här gäller inte bara med exemplet Pussy Riot i Ryssland utan det finns överallt, säger han.
Ett annat problem i Ryssland är att det finns så få utbildningar som är inriktade på samtidskonst, eftersom det finns så få som kan undervisa i ämnet.
Konstnärsutbyte?
Andrej Martinov ser sitt Österbottenbesök som en bra chans få se olika idéer. Han kan inte lova något när gäller Moskvabiennalen, men speciellt när det gäller de olika specialprojekten inom biennalen och program som ordnas parallellt med Moskvabiennalen tror han att det kan finnas österbottniska arbeten som platsar.
- När folk möts byts idéer och det här kan vara början på ett konstnärsutbyte mellan Ryssland och Finland, säger Andrej Martinov.