De senaste 100 åren har vår blodsockernivå ökat. Sockret blev billigare, mjölet förfinades och så kom kostråden om att äta mindre fett och mat som innehåller mera socker. Det här har Ann Fernholm skrivit boken Ett sötare blod om.
Fernholm som är vetenskapsjournalist och författare har tillsammans med ett antal läkare och dietister har vänt upp och ner på det folk trodde sig veta om socker och dess hälsoeffekter.
- Vi har tänkt på sockret som onödiga kalorier. Men det som forskningen börjar uppdaga nu är att det vita sockret består av en del glukos och en del fruktos som tillsammans bildar sackaros. Det här bryts ner i tarmarna och så tas fruktos upp i blodet. Det är en riktigt dålig energikälla för kroppen. När vi då äter ett överskott, och inte motionerar lika mycket som vi borde, ökar fettbildningen i levern och det fettet finns sedan i kolestorolpartiklarna. Det är de partiklarna som utgör det onda kolestorolet, säger Fernholm.
Sockret rubbar kroppens fettprofil
På lång sikt kan hög sockerkonsumtion leda till leverförfettning.
- Ifall det går illa slutar vi reagera på det blodsockersänkande hormonet insulin. Då börjar blodsockret stiga och vi får svårt att hantera de snabba kalorierna, säger Fernholm
Fernholm har märkt att det finns en mycket större medvetenhet om sockrets påverkan på vår hälsa. Det beror till stor del på den ökade forskningen om just specifikt socker.
- När möss matas med vitt socker får de alla tecken på metabolt syndrom, som bland annat bukfetma kallas. I Sverige lider en tiondel av befolkningen av bukfetma. Och i stora epidemiologiska forskningar ser man att de som äter mest socker hade 100 procents ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom, säger Fernholm.
Sockret är dåligt för hyn
Fernholm säger att en kosthållning med mycket socker skadar ditt utseende.
- Socker klistrar sig fast överallt i kroppens bindväv. I huden finns bindväv. Det innebär att en diabetikers hud fluorescerar i ett visst våglängdsområde. Det sätter sig också i brosket och på insidan av kroppens blodkärl så att de blir stelare, säger Fernholm.
Det viktigaste är inte att gå ner i vikt
Fernholm krossar den gamla myten om att normalvikt är viktigt att uppnå.
- Det viktiga är att få ner blodsockret. Vi går också omkring med väldigt höga insulinnivåer och det triggar tillväxt i kroppen och det är en förklaring till varför fetma är kopplat till cancer. Många har så svårt att äta sött med måtta, därför är det säkrast att helt strunta i sockret.