Närpes slår näven i bordet. Att de enspråkigt svenska kommunerna inte får en cent i språktillägg i det nya statsandelssystemet är orättvist, anser stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist.
Om statsandelsreformen godkänns i sin nuvarande form går Närpes miste om drygt 600 000 euro bara på grund av att språktillägget faller bort. Och hela reformen skulle innebära innebära att Närpes får 1,6 miljoner euro mindre i statsstöd.
Det måste ha skett en tankelapsus någonstans, säger Lindqvist.
- Man kan nog säga att det är katastrof. Det betyder ju för vår del ungefär en och en halv procent på skattesatsen. Det här är ju bara en fördelning av de totala statsandelarna mellan kommunerna och att vi skulle förlora 1,6 miljoner bara på en sådan omfördelning är nog ganska katastrofalt för oss. Det måste vi erkänna.
Att balansera det hela med skattemedel skulle alltså innebära att Närpes skulle bli tvungen att höja skatten med 1,5 procent. Och i termer av personalkostnader skulle det vara fråga om cirka 40 tjänster.
Men Hans-Erik Lindqvist är ännu förhoppningsfull och tror att orättvisorna i statsandelsreformen vad gäller språkkriterierna kan rättas till. Även om Närpes inte officiellt är en tvåspråkig stad har staden ändå service på finska och översättningsutgifter blir det fråga om i vilket fall som helst.
- Sex procent av vår befolkning är ändå finskspråkig. Det är inte så långt ifrån åtta procent, som är den officiella gränsen för tvåspråkighet. Det mesta kommer på finska till oss först och så översätts det. Samkommunalt lever vi också på två språk. I praktiken skiljer det inte så jättemycket, säger Lindqvist.
Vill lyfta fram felaktigheterna
Utredarna måste helt enkelt ha gjort en missbedömning och förbisett det faktum att det finns enspråkigt svenska orter på fastlandet i Finland, resonerar Lindqvist.
- Det är när förslagen blir till som man kan påverka mest. Nu när det finns ett lagförslag med en paragraf där vi inte är med är det förstås värre. Men vi anser att man i prioriteringen i politiken måste lyfta fram felaktigheterna. Genom att lobba och bevisa att det här är fel kanske vi kan få det ändrat i alla fall, säger Hans-Erik Lindqvist.
Han hoppas också att rikspolitikerna gör vad de kan för att ändra på förslaget. Tillsammans med Larsmo och Korsnäs lämnade Närpes i januari en skrivelse till förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen om tvåspråkighetskriterierna.
Den 8 april ska de svenskspråkiga kommunerna lämna sina utlåtanden om statsandelsreformen till finansministeriet.