Med två efteranmälningar är nu 49 barn anmälda till språkbadsdaghemmet i Jakobstad. Men det räcker ändå inte. Det krävs minst 50 barn för att det ska bildas två grupper med 25 barn i vardera.
Enligt bildningsnämndens ordförande Annica Haldin blir det antagligen som ifjol. Det bildas en grupp på 25 elever och lotten avgör vilka som får platserna. Ifjol fanns 42 ansökningar och 17 barn blev utan plats. I år kan 24 bli utan plats om efteranmälningarna räknas in.
- Beslutet om minimigränsen togs 2011 och det står ju fast än så länge.
Haldin säger att hon förstår föräldrarna och tycker att språkbadsskolan är en bra skola och finskan kommer in på ett naturligt sätt, men det handlar om en helhet nämnden ska se till.
- Vi måste tänka på andra föräldrar, barn och skolor som i så fall får minskade timresurser i och med att man räknar ut timresurserna per barn.
Nya utrymmen behövs
På onsdagens möte ska nämnden också försöka hitta nya utrymmen för språkbadsdaghemmet. Dagens utrymmen som staden hyr på Storgatan fyller inte kraven längre.
Två andra stora frågor pockar också på en lösning. I vår ska man utreda hur den svensk-finska samvaron utfallit i det gemensamma gymnasiet och i höst ska man ta ett beslut om gymnasierna ska fortsätta under samma tak eller gå skilda vägar.
- Min åsikt står fast att gymnasierna måste ha utrymmen att växa i och utvecklas.
En annan utredning som pågår heter skolor och daghem 2020. Vilka är behoven och vilka fastigheter behövs ska utredningen svara på. Åtminstone BI-fastigheten vill Haldin ta i bruk för dagvården.
Ristikari skola står tom och är behov av renovering. För BI-fastigheten och Ristikari har staden också ansökt om statsbidrag för renovering.