
Rikspolitiken och regeringens agerande kommer att spela roll i kommunalvalet. Det tror man både i SFP och SDP i Österbotten inför kommunalvalet. I båda partierna är man nöjda med kandidatnomineringen.
Det har pratats mycket om hur svårt det är att värva kandidater till kommunalvalet, men åtminstone i SFP är kontaktchef Anci Jylhä nöjd.
- De allra senaste dagarna kom det in massor med kandidater, av dem är väldigt många nya när äldre stiger av.
Plus i kanten får Pedersöre med 50 av 52 möjliga kandidater. Lika bra gick det i Korsnäs med 29 av 31 möjliga.
När det gäller könsfördelningen har SFP lyckats bra i Jakobstad, där det är nästan lika många kvinnor som män, 20-22. Ett exempel från andra ändan är Vörå. Där kandiderar 24 män, men endast 10 kvinnor för SFP.
Pro Kronoby har flest kandidater
Desto besvärligare är läget för SFP i Kronoby. SFP ställer upp 25 kandidater, men ensaksrörelsen Pro Kronoby har samlat hela 28 kandidater. Av dem är fyra SFP:are och en från Centern.
Pro Kronoby har kravet att trygga vården och räddningsväsendet även om det betyder byte av landskap. Ännu tisdag kväll ville inte en av intiativtagarna, Carl-Johan Enroth, uttala sig.
- Jag hoppas det blir en saklig debatt, säger Jylhä, som tror att valdebatten i Österbotten mycket kommer att handla om vård- och skolfrågor.
I Österbotten har SFP lyckats samla 506 kandidater och det är faktiskt lite mera än vid senaste val, säger Jylhä.
- Jag tror det blir ett bra slutresultat för SFP i Österbotten den 9 april.
SDP på uppåtgående
Socialdemokraterna i Österbotten är på väg uppåt, tror åtminstone ombudsman Nils-Johan Englund på Socialdemokraternas kansli i Vasa.
- Jag sticker ut hakan och säger att SDP är största parti i Vasa efter valet. Vid en första koll av listorna har Englund kommit fram till att SDP har flest kandidater i residensstaden, fler än både Samlingspartiet och SFP.
- Överlag är jag nöjd med 300 kandidater i Österbotten.
SDP är det enda partiet som har kandidater i alla kommuner i Vasa valkrets, men Englund sticker inte under stol med att, precis som SFP, finns det kommuner där man inte lyckats alltför väl.
I Korsholm är det generationsväxling och alla sittande ledamöter stiger av. I Kronoby blev det bara en kandidat. Och i Karleby lämnar en välkänd profil politiken, men det finns ersättare även för Roy Sabel, säger Englund.
Särskilt hoppas Englund på Jakobstad. Vi har starka listor och i Malax har SDP flest kandidater.
- Jag är försiktigt optimistisk om valresultatet, säger Englund som också han tror att rikspolitiken kommer att avspegla sig i kommunalvalet.
De Gröna
Optimism finns också hos De Gröna i Österbotten om man lyssnar på ordförande Laura Ala-Kokko. Partiet har fått rekordmånga kandidater. Ala-Kokko räknar i procent, 24 procent fler än senaste val.
- Med 30 kandidater siktar vi på fem platser i Vasafullmäktige.
Det finns också kommuner där De Gröna ställer upp för första gången, dit hör Närpes och Kurikka. Sedan har partiet kandidater i de kommuner där man redan fått in fot. Dit hör Jakobstad, Karleby, Korsholm och Kaskö.
- Vi har fört en konstruktiv regeringskritik och det kommer att synas i valet.
Också Ala-Kokko är av åsikten att rikspolitiken kommer att påverka valet på det kommunala planet.
- Jag tror på ett succéval.