Fjolårets uppsägningar och permitteringar och försiktighet då det gällt att anställa folk, sätter sina spår i sysselsättningsstatistiken. I Österbotten ökade antalet arbetslösa med 19 procent, vilket är en större ökning än i övriga delar av landet. I Österbotten är över 10 000 personer arbetslösa, eller 8,6 procent av befolkningen.
- Sysselsättningsläget i Österbotten är ur Finländskt perspektiv är bäst i landet. Men nog är 8,6 procent ändå en för hög arbetslöshet, säger Kristin Sundqvist-Strandin på Österbottens NTM-central.
Antalet långtidsarbetslösa växer. Det är beklagligt säger Sundqvist-Strandin. Sedan 2009 har antalet långtidsarbetslösa fördubblats.
- De långtidsarbetslösa ökar av den anledningen att då folk blir uppsagda och förlorar sina jobb. Då man blir äldre blir det svårare att hitta nytt jobb. Bland de långtidsarbetslösa är väldigt många över 50-55.
Den procentuellt sett högsta arbetslösheten finns fortfarande i Kaskö, med 14 procent. Arbetslösheten minskade i Kaskö med 4 procent, vilket ändå inte innebär att särskilt många personer sysselsattes.
- Det kan röra sig om kanske fem personer. Kaskö är en så liten stad att det snabbt kan bli ganska stora svängningar då det är färre personer, säger Sundqvist-Strandin.
Larsmo har den lägsta arbetslösheten i Österbotten med 3,8 procent. Nykarleby har 3,9, Pedersöre 4,3 och Närpes 4,8 procent. De flesta arbetslösa finns i de större städerna.
- Om man ser på mängden arbetslösa så koncentreras de till Vasa, Karleby och Jakobstad, som har en arbetslöshet på runt 10 procent. Där finns mängdmässigt de flesta arbetslösa.