Enligt Örjan Andersson är erfarenheterna goda och det har varit stor aktivitet i Schaumansalen, men den ekonomiska biten betecknar han som utmanande. Bokslutet för fjolåret är inte färdigt men redan nu vet man att konsertsalen gör en förlust på tiotusentals euro. Hur många konserter och hur stor publik det blev ifjol är inte heller klart, uppger Schaumansalens vd Annika Mylläri. Hon håller som bäst på att sammanställa siffrorna.
- Det tar cirka två år att köra igång ett nytt företag, säger Mylläri och det får man räkna med även i konsertsammanhang. Sextio dagar i konsertsalen är sålda hittills i år. Trehundra dagar borde säljas för att klara driftskostnaderna på cirka 300.000 euro. Nytt för i år blir en satsning på ungdomar i 12-17 års åldern.
- Ungdomarna fick inga konserter ifjol och nu funderar vi på disco på Östra Långgatan i Allegro, men vi är beroende av stöd från fonder och stiftelser, säger Mylläri.
I Pro Allegroföreningen säger Märta-Lisa Westman att i höstas kunde man iaktta en positiv utveckling. Konserterna drog fler besökare men man hade också upplevt katastrofexempel som en barnkonsert med bara fyra barn i publiken. Folk har klagat över att annonseringen varit bristfällig, säger Westman och det försöker man åtgärda på olika sätt. Trenden är i varje fall positiv och till exempel Arja Saijonmaas konsert i vår såldes nästan slut redan i höstas.
- Tar vi in rikssvenska kändisar går konserterna för fulla hus, men vi kan ju inte bara ha ett sådant utbud, säger Westman.
På yrkeshögskolan Novia säger nu rektor Örjan Andersson att man måste ta en diskussion om Schaumansalens framtid. Ska vi fortsätta med nuvarande modell där Novia är huvudansvarig eller finns det andra modeller. Närmast är det då kommunerna som skulle ta över.
- På lång sikt kan inte Novia bära ett minus för en konsertsal, säger Andersson.