Allt sedan snuset drogs bort från försäljning i samband med EU-inträdet, har svartabörsmarknaden försett finländarna med snus. Tullens statistik som baseras på uppskattning, visar att införseln av snus ökat med kring hälften sedan 2009.
I fjol räknade man med att kring 8,5 miljoner dosor snus fördes in i Finland, såväl för kommersiellt som för privat bruk. Tullen räknar också att detta betyder enorma inkomstbortfall för finska staten.
- Det handlar om miljontals euro i uteblivna skatter, bekräftar Tom Bäckström, som är överinspektör på tullens brottsbekämpningsenhet i Åbo.
Beslag varje månad
Uppskattningarna varierar, men det finns siffror som tyder på att den uteblivna inkomsten för Finlands del kan röra sig mellan 100 och 200 miljoner euro på årsbasis. Summor som till en del kan tas in genom beslagtagning av smuggelleveranser. Tullens uppgift är att upptäcka stora partier som tas in I landet till försäljning. Sådana leveranser påträffas varje månad enligt Bäckström.
- Det är inte så svårt att gissa vad syftet är med transporter på hundratals stockar snus som tas över gränsen, säger Bäckström.
Han betonar att myndigheterna ofta ser till hela kedjan, från smugglare, via försäljare till köpare – där alla parter kan åläggas att betala skatt för snusaffärerna.
- Man kan till och med titta på köp som gjorts för flera år sedan, så det kan bli en ordentligt stor räkning från skattmasen, säger Bäckström.
Skatt för icke-handelsvaror
Eftersom det inte förs några nationella register över rättsfallen, är det svårt att säga i vilken utsträckning snushandlarna dras inför rätta. Flera stora fall – även i Svenskfinland - har fått mycket uppmärksamhet. Möjligheten att snusköparen döms för skattebrott verkar i praktiken ändå aldrig ha tillämpats.
Just statens rätt att kräva skatt för snuset är oklart ur juridisk synvinkel. Saken har behandlats i Högsta Domstolen, där staten gavs grönt ljus för att uppbära skatter av den som sålt snus.
- Men jag tycker det är fullkomligt absurt att det är möjligt att kräva skatt enligt marknadspriset på en vara som saknar marknad, så priset blir fiktivt, beklagar sig advokaten Christer Eriksson, som handhaft omfattande österbottniska rättsfall kring snuset sedan 2006.
Därtill hänvisar han till EU:s förbud mot att dubbelbeskatta varor inom unionen.
- Och snuset är redan skattat för i Sverige.
Snusrallyt avtog på båtarna
Undantaget är det skattefria snus som säljs på Östersjöfärjorna. Där har snushandeln fortgått, fullt lagligt under hela den finska förbudstiden.
- Men vi ser att läget håller på att stabilisera sig. Den första tiden steg försäljningen brant, för att sedan sjunka drastiskt sedan vi införde frivilliga begränsningar och kvotering av snuset för varje passagerare, säger Kim Engblom som är taxfreechef på Viking Line.
Idag säljer Viking Line fem stockar snus på vägen till Sverige och tre stockar på väg till Finland. Har färjan finsk flagga i aktern är snusförsäljningen dessutom öppen enbart på svenskt territorialvatten.
Han säger att rederiet medvetet har valt att begränsa snuskommersen för att minska på riskerna för ett snusrally – och i stället betjäna de som köper för eget bruk.
Alla rederier har inte varit lika restriktiva, och den snabba direkttrafiken mellan Åland och Sverige har tidvis belastats av en verkligt intensiv snussmuggeltrafik.
”Snus säljs fritt i Finland”
Vid snusdisken på Viking Mariella står Tom Fagerström och fyller korgen med snus. Men han är inte utelämnad åt taxfreeköpen för att stilla nikotinbehovet.
- Det är lätt att få tag på snus i Finland. På Facebook annonserar folk öppet om var det säljs. Och jag använder så lite så jag lider inte av läget som det är. Men det gör ingen, säger Fagerström och skrattar.