I måndags invigdes den nya Y-byggnaden vid Vasa centralsjukhus. I byggnaden kommer jouravdelning, hjärtavdelning, dagkirurgi och akuten att finnas.
Under sitt invigningstal sa social- och hälsovårdsminister Paula Risikko att Vasa centralsjukhus också i framtiden ska vara ett centralsjukhus.
Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz är nöjd med ministerns uttalande.
- Det viktigaste är att vi kommer att kunna fortsätta som ett jourande sjukhus, säger Frantz.
Frantz anser att om ett sjukhus inte har jourverksamhet finns risken att det degraderas till ett "b-sjukhus":
- Det skulle sannolikt betyda att alla specialiteter inte skulle finnas här, dessutom kunde det innebära att specialister söker sig bort härifrån, säger Frantz.
Frantz anser att det är viktigt att de specialiteter som nu finns vid Vasa centralsjukhus finns kvar också i framtiden och om de kommer nya former av specialiteter ska de också anammas i Vasa.
- För flera år sedan diskuterades plastikkirurgi, som varken finns här eller i Seinäjoki. Det kanske man kunde samsas om, men det finns annat också, säger Frantz.
Viktiga specialiteter
Enligt Frantz är onkologin väldigt viktig. Hjärtkirurgin är också viktig, om sjukhuset har råd med den.
- Man kan ju vända på det också och säga att det finns femton andra centralsjukhus i landet som inte har hjärtkirurgi och jag har inte hört dem klaga att de skulle sakna det, säger Frantz.
Minister Risikko sa i sitt invigningstal att den nya Y-byggnaden är den modernaste i sitt slag.
Många av byggnaderna vid Vasa centralsjukhus är i behov renovering och renoveringarna kommer att pågå i många år framöver. Nybyggen finns också med i planerna berättar Vasa sjukvårdsdistrikts ordförande Gösta Willman.
- Det här året kommer den så kallade apoteksbyggnaden att börja byggas och det är en 20 miljoners satsning, säger Willman.
Willman påpekar att Vasa centralsjukhus inte är unikt i landet. De flesta centralsjukhusen är byggda på 60- och 70-talet och många av dem har liknande problem.
Livlig debatt
Att sjukvårdsdistriktets medlemskommuner godkänner stora investeringar visar enligt Willman att kommunerna står bakom sjukhuset. Den livliga debatten som har förts angående hjärtkirurgin visar att också befolkningen anser att sjukhuset är viktigt.
- Jag skulle säga att befolkningen anser att sjukvården är den viktigaste kommunala verksamheten. Därför tror jag att det också i framtiden kommer att finnas en vilja att satsa även om resurserna minskar, säger Willman.