För första gången någonsin finns lediga träningstider i Botniahallen i Korsholm. Sedan nybygget Fennia Arena blev klart vid Ehnvallen i Vasa ser det ut att finnas det ett litet överutbud av träningsplatser framförallt för fotbollsjuniorer i regionen. För juniorerna är det roligt att äntligen få träningsmöjligheter, men för samkommunen Vasaregionens Idrottshallar kan det betyda förlust.
Enligt Ollila kom det som en överraskning att det är svårt att fylla de lediga tiderna. Sedan Botniahallen blev klar år 1997 har den konstant stått fullbokad. Men när föreningen Wasa Footballcup fick sin storsatsning Fennia Arena klar i början av december fördubblades träningsmöjligheterna under tak, och det märks menar Leena Ollila. Bland annat har VPS juniorer börjat träna i Fennia Arena istället för i Botniahallen.
- Vårt bokslut för 2013 är inte klart än men det ser ut som om vi här i Botniahallen kommer att hamna på plus minus noll medan samkommunens resultat nog landar på plus, säger Leena Ollila.
Vasaregionens Idrottshallar är en av Vasa stad och Korsholms kommun ägd samkommun som förvaltar de två idrottsanläggningarna Botniahallen och Vaasa Arena, det vill säga ishallen. Ollila säger att hon har berättat för beslutsfattarna i samkommunen om läget med de lediga tiderna, men hon vill inte ta ställning till frågan om det nu borde vara färdigbyggt i regionen.
- Jag kan bara konstatera att det kostar oss några tiotusen euro i vår om vi inte lyckas fylla de lediga tiderna, säger Ollila.
Fyra hallar till
Också i Kiistokallen i Vasa har man lediga tider för första gången på länge, och i nybygget Fennia Arena finns enstaka strötider kvar.
- Men det handlar om tidiga söndagsmornar och sena söndagskvällar, det som passar fotbollsjuniorer allra sämst, säger Toffe Sparv som är ordförande för föreningen Wasa Footballcup.
Enligt Sparv kunde man enkelt fylla fyra hallar till under det som kallas primetime, det vill säga de klockslag som passar bäst för juniorerna.
Trodde det var omöjligt
Enligt Sparv har föreningen drömt om och sparat pengar för Fennia Arena i 25 år, det vill säga ända sedan föreningen grundades. Och att träningsmöjligheterna under tak plötsligt har fördubblats är redan till stor glädje för många.
Laget består av pojkar födda 2006 och 2007, för vilka det har varit helt omöjligt att få träningstider i Botniahallen under de tre år som gått sedan laget grundades.
- Men plötsligt, nu i december, så erbjöds vi det. Och inte behövde vi tänka i många sekunder innan vi tackade ja, säger Kjerulf.
Tränarens glädje är tydlig. Pojkarna i laget är så unga att man får hjälpa dem med skoknytningen, och för dem är träningar efter åtta på kvällen otänkbart. Att då bli erbjuden Botniahallen på söndagkvällar klockan 18 känns som rena drömläget enligt Kjerulf.
- Det är enorm skillnad på att spela fotboll i en trång jumppasal och att få spela på stort utrymme på riktigt konstgräs, säger Kjerulf.
Och på tal om konstgräs satsar Botniahallen snart på en helt ny matta.
- Vi räknar med att förnya konstgräset senast 2016, det är en stor investering men finns budgeterat, säger direktör Leena Ollila.