Vid Helsingfors universitet (HU) planeras en tvåspråkig klasslärarutbildning. Utbildningen ska anpassas till de svenska skolornas behov i huvudstadsregionen där andelen behöriga lärare är lägst.
Förslaget om den nya klasslärarutbildningen kommer från tre forskare vid HU, Gunilla Holm, Jan-Erik Mansikka och Fritjof Sahlström. De framför sina tankar i ett idépapper som Hufvudstadsbladet har tagit del av.
Fokus i utbildningen skulle ligga på undervisning i flerspråkiga miljöer. Målet är att ge de nya lärarna färdighet att undervisa två- och flerspråkiga elever - alla lärare skulle vara språklärare, enligt idépappret.
Den svenskspråkiga klasslärarutbildningen sker vid ÅA i Vasa. För några år sedan bedrevs en utlokaliserad utbildning i Helsingfors för att råda bot på lärarbristen i södra Finland. Den upphörde år 2009, då den inte längre ansågs behövlig.
Nu verkar emellertid läget på arbetsmarknaden ha ändrats igen. Hbl rapporterade i höstas att var fjärde klasslärare i Helsingforsregionen var obehörig. Undertecknarna av idédokumentet tycker ändå inte att att en ny utlokaliserad utbildning är ändamålsenlig, eftersom den inte rustar de nya lärarna för undervisning i huvudstadsregionen.
Vid Åbo Akademi vill man fortsättningsvis ha hand om den svenska klasslärarutbildningen. Rektor Jorma Mattinen säger att ÅA kan återuppta den utlokaliserade utbildningen, om staten beviljar tilläggsanslag.
Kompletterande utbildningar
Professor Gunilla Holm är skeptisk till utlokaliserade utbildningar. Holm förklarar Finlands goda Pisaframgångar med att vår lärarutbildning sker i forskningsbaserad miljö, och hon säger att huvudstadsregionens elever behöver lärare som utbildats för undervisning i tvåspråkiga klassrum.
- ÅA:s och HU:s lärarutbildningar kunde ha olika inriktning och betoning, inte konkurrera utan komplettera varandra, resonerar hon.
HU:s kansler Thomas Wilhelmsson säger till Hbl att tvåspråkig klasslärarutbildning ligger i linje med HU:s strategi. Några beslut har ändå inte fattats, och Wilhelmsson påminner om att inte heller HU:s budget är obegränsad.
På politikerhåll är åsikterna delade. Riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (SFP) tycker att det är okej att anpassa lärarutbildningen efter regionala behov, men ser övergången från en- till tvåspråkig lärarutbildning som bekymmersam. Wideroos partikollega Mikaela Nylander uppmanar ÅA och HU att gemensamt komma överens hur frågan ska lösas.