Utmaningar finns alltjämt för den finländska exportindustrin. Fast företagen längs västkusten har klarat sig bättre än genomsnittet, kan man inte bara luta sig tillbaka. Och kommande skattesänkningar kan varken rädda exporten eller höja konkurrenskraften avsevärt, anser österbottniska styrelseproffs och näringslivsprofiler.
Trakten hade en stark trumf på hand när finanskrisen slog till. De mångsidiga och nischade exportföretagen i Österbotten klarade sig förhållandevis lindrigt genom den största krisen.
- Nedgången blev på enbart ett par procent, då resten av landet backade med kring åtta procent, säger Bengt Jansson som länge jobbade som vd för Österbottens handelskammare. Idag följer han näringslivet från olika bolagsstyrelseuppdrag.
Jansson lyfter fram att elektronikindustrin, som är långt utvecklad i regionen.
- När det gick dåligt för andra branscher, drabbade det inte elektronikbranschen, säger Jansson.
"Framgång föder framgång"
Under många år har den österbottniska kusten utmärkt sig för en levande export och framgångsrika företag. Orsakerna till detta är flera. Kurt Betlehem som tidigare varit vd för slipmaterialtillverkaren KWH Mirka, men i dag som pensionär sitter i sju bolags styrelser, där merparten är inriktade på export, lyfter fram samarbetet.
- Man ser någon form av klustertänkande här i nejden. Och framgång föder framgång, säger han om de synnergier som uppstått och skapat draghjälp för bolagen i trakten.
Tack vare den generellt goda utvecklingen för en stor del av exportföretagen, har också sysselsättnignen bibehållits på en god nivå. Västkusten stoltserar med de bästa sysselsättnignssiffrorna på fasta Finland Handarbete som görs med finländska löner måste ha ett mervärde genom en hög förädling.
- Men den tiden då vi i Finland kunde massproducera produkter är förbi, säger Jansson.
Inga snabba lösningar
Kurt Betlehem säger att trycket från låglöneländerna är för hårt på masstillverkade bulkvarar. Men konkurrenskraften är inte så utsatt inom områden där man är specieliserad med tillverkning av produkter som kräver ett särkilt kunnande. Där har politiska åtgärder en begrändsad funktion, då fungerande industrier inte betjänas av konstgjord andning, eller skattetekniska förändringar.
- Det finns inga snabba lösningar för att åtgärda det generella läget med en ändrad exportmarknad, säger Betlehem.
Skattesänkningen rätt obetydlig
Att regeringen har gått in för att sänka företagsskatten från 24,5 till 20 procent kan på lång sikt förhindra att företag flyttar sina huvudkontor utomlands, men varken Betlehem eller Jansson tror att skattesänkningen har någon större effekt för att förbättra konkurrenskraften på kort sikt.
Betlehem förutspår att utsikterna är goda för de österbottniska företagen.
- De som har sett om sitt hus och har rätt produkter för de rätta marknaderna kommer att klara sig bra, säger han.