![](http://svenska.yle.fi/ims/images/imssv/2012/44/109530509429f119b8e/109530509429f119b8e_4.jpg)
Social- och hälsovårdsministeriet letar efter nya sätt att spara inom sjukvården. Ett sätt är att nedgradera sjukhus från centralsjukhus till lokalsjukhus. Det sker på så sätt att de mister sin kirurgiska jourverksamhet och gallrar bland specialiteterna. På svenskt håll är Vasa centralsjukhus hotat.
Anledningen är ett sviktande befolkningsunderlag, i synnerhet söder om Vasa. Jakobstadsregionen däremot har en befolkningstillväxt, och där finns Karleby centralsjukhus i närheten.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är medlem i den socialpolitiska ministerarbetsgruppen och hon säger att hotet är reellt.
- Det som oroar mig är att vi har för lite diskussion om de stora linjedragningarna. Det görs för mycket förarbete bland tjänstemännen, som kanske inte politiker, ens ministrar känner till, säger Anna-Maja Henriksson. Det är viktigt att vi diskuterar kring stora beslut.
Göran Honga är direktör vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Han säger att de stora besluten kring kommuner och social- och hälsovårdsreformen förstås skapar oro för framtiden inom distriktet.
- Men samtidigt är oron stor för hur den kommunala ekonomin ska klara av att trygga sjukvården, säger Göran Honga.
Patienten har nu valfrihet
Från och med nyår har var och en rätt att välja var hen vill ha sin sjukvård. Enbart det här gör att centralsjukhusen behöver se om sina hus. Frågan är om man ska profilera sig starkt och utveckla spetskunnande på något område?
Sälja unika specialtjänster för långväga patienter? Det är viktiga beslut sjukhusen har att ta ställning till.
- Det är nog snarare det som är allmänt och vanligt förekommande, som stora grupper behöver, som man borde satsa på, tror Honga. Vi talar om vanliga folksjukdomar. Satsar man skattepengar i riskfyllda projekt, ska också förlusterna då betalas med skattebetalarnas pengar, undrar han.
Hur prioritera när pengarna tryter?
Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige fattade för några veckor sedan beslut om att lägga ned hjärtkirurgin. Det här är ett beslut som har väckt proteststorm i spalterna och på Facebook. Det utmynnade i en JO-anmälan, som JO meddelat att inte kommer att tas upp till behandling. Efter det gjordes en anmälan till Vasa förvaltningsdomstol kring sjukhusledningens agerande i frågan.
Beslutet motiverades med ett minskat antal patienter, personalbrist och för tung arbetsbörda för de läkare som fanns.
- För få patienter innebär också att läkarna får för lite rutin och yrkesskicklighet och säkerheten blir lidande, säger Honga.
Det är stora och principiellt viktiga frågor som sjukvårdsdistriktet har att ta ställning till.
- Viljan att ha ett välfungerande centralsjukhus är stor i hela distriktet. Det är ekonomin som är frågetecknet.