Kristinestad kan få minst 40 nya jobb om planerna på att börja producera lågsvavelhaltigt fartygsbränsle och biobränsle i Björnö hamn blir verklighet. Det är EU:s krav på att minska halten av svavel i marint bränsle som lett fram till behovet av nya framställningsmetoder och anläggningar.
- Min uppfattning är nog att Kristinestad är en bra plats för sådan här tillverkning. Där finns hamn, en djup farled som är nästan färdig. Det enda som fattas är järnväg, säger Seppo Rinta-Hoiska på Södra Österbottens förbund.
Höga priser om inget görs
Det handlar om att raffinera och producera svavelfritt marint bränsle för bland annat båtar, tåg och lastbilar. Råvaran i det här fallet skulle vara tung olja och växtolja.
EU:s svaveldirektiv, som träder i kraft 2015, innebär att den högsta tillåtna svavelhalten i fartygsbränsle är 0,1 procent per enhet. I dag är den högsta tillåtna svavelhalten 1 procent i tung olja.
Om inget görs för att minska svavelhalten i marint dieselbränsle kommer priset att stiga radikalt.
Rinta-Hoiska gissar att priset på bränsle för båtar, tåg och lastbilar i så fall kan stiga med upp till 30-50 procent. Därför vore det också skäl att påbörja bygget så snart som möjligt.
Enda som behövs är pengar
- Det är mera ett byggnads- och förverkligandeprojekt än ett utvecklingsprojekt för hamnen i Kristinestad. Tekniken som behövs är färdig. Det enda som fattas är pengar och investerare, säger Rinta-Hoiska.
- De lockas nu och på marknaden finns många rederier och fristående investerare och andra som är intresserade av att investera i sådana här gröna projekt, säger Rinta-Hoiska.
Att förverkliga bygget kostar uppemot 200 miljoner euro och det behövs alltså stora företag som investerar.
- Ett gott tecken är också att Vasa universitet har lovat att hjälpa med tekniska och ekonomiska utredningar, säger Rinta-Hoiska.