Vi fick rätt att välja hälsovårdscentral, arbetslösa kan ta kortare jobb utan att det påverkar arbetslöshetsersättningen och förföljelse kriminaliserades. Ekonomi och export, äldreomsorg och skapandet av en öppen demokrati kommer att vara viktiga politiska frågor i år.
Vilka beslut, reformer och lagändringar som trätt i kraft i början av året, kommer vi att påverkas av och vilka frågor kommer att sysselsätta politikerna i år? Vi har bett de österbottniska riksdagsledamöterna Anna-Maja Henriksson (SFP), Ulla-Maj Wideroos (SFP), Maria Tolppanen (Sannf) och Maipetra Kumpula-Natri (SDP) beskriva de viktigaste besluten och ärendena som tar oss in i 2014.
Bland annat beslutet att stänga BB bekymrar i Jakobstad.
- Tyvärr är det ju så att Jakobstads BB stänger i sommar. Ett beslut har fattats om en jourförordning och omsorgsminister Huovinen i spetsen är övertygad om att det kommer att förbättra patientsäkerheten. Jag hör till dem som har haft en annan åsikt och är lite bekymrad över läget. Jag hoppas att det kommer att gå bra och att det stärker Karleby sjukhus. Det betyder också att man i Karleby behöver se till att servicen på svenska kommer att fungera, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson från Jakobstad.
Rätt att välja hälsovårdscentral
Efter årsskiftet fick vi rätt att välja hälsovårdscentral. Ulla-Maj Wideroos från Närpes, tror att den reformen kan förbättra vården på sikt. Det kommer att ha betydelse för patienten men också för hälsocentralen och kommer att ställa krav på ledningen framförallt.
- Jag tror inte att det här kommer att bli något väldigt dramatiskt under 2014. Men vi ska komma ihåg att det kommer en ny generation av patienter som är mycket mera medveten än min och den äldre generationens patienter är, säger Ulla-Maj Wideroos.
Reformen innebär att man väljer hälsovårdscentral för ett år i gången. För dem som bor i gränstrakterna mellan två kommuner kan det ha betydelse, tror Wideroos.
- Om vi tittar på Sydösterbotten är det så, att de här tre städerna måste fundera hur man kan erbjuda en sådan kvalitetsvård som gör att patienterna stannar kvar här. Det kommer att uppstå en viss konkurrens mellan Närpes och Kristinestad. För pörtomborna kanske Malax bli intressant. För malaxborna och korsholmsborna kanske Vasa blir intressant och tvärtom. Man kommer att kontrollera kösituationen, hur snabbt man kommer till läkare eller tandläkare, säger Wideroos.
Äldreomsorg och export
Social och hälsovårdsreformen kommer att vara en av de viktiga frågorna i politiken ännu nästa år, enligt sannfinländarnas riksdagsledamot Maria Tolppanen. Men också äldreomsorgen blir en fråga som kommer att bekymra många österbottniska politiker i år.
- Hur är det, har vi pengar, eller kommer det att bli så att äldre människor skickas hem från sjukhusen utan att de har någon som ser efter dem där, frågar sig Maria Tolppanen.
Miapetra Kumpula-Natri tror liksom Tolppanen att många viktiga frågor som dryftades under fjolåret återkommer i år. Mycket jobb med ekonomin är att vänta och bland annat lyfter hon fram exportens betydelse för regionen.
- Speciellt här i Vasa vet vi att exporten är mycket viktig. Europaparlamentsvalet är viktigt för mig personligen och borde vara det för hela Finland. Attityden har varit lite för negativ i Finland. Jag vill att vi är en öppen demokrati som kan debattera och inte bara tala hat-tal, säger Kumpula-Natri.
Kumpula-Natri tror också att året kommer att bjuda på många intressanta medborgarinitiativ.
Sporrande system
Arbetslösa personer kan från och med i år ta emot kortare jobb och tjäna 300 euro extra i månaden utan att genast bli bestraffade med sänkta ersättningsnivåer. Den här förändringen är en bra sak säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.
Också Ulla-Maj Wideroos lyfter fram förändringen som något positivt. Summan tycker Wideroos är lite för liten, men det är en öppning i rätt riktning.
- Om man är själv aktiv och hittar en sysselsättning som ger en liten inkomst så ska man inte straffas i andra änden omedelbart. För det har nog gjort att människorna inte har behövt bry sig. De som har varit aktiva och duktiga har tryckts ner, säger hon.
Styva lagparagrafer gör också att myndigheterna har svårt för att bjuda på någon flexibilitet. Här måste enligt Wideroos ske en ändring.
Tåg- och flygförbindelser förbättras 2014
När det gäller specifika frågor för Jakobstadsregionen är det kommunikationer i olika former som gäller.
Arbetena på Bennäs tågstation blir klara, en ny flyglinje öppnas från Kronoby till Arlanda i Stockholm, Jakobstads hamnväg får statliga pengar. Allt det här förbättrar både invånarnas men också näringslivets kommunikationsförutsättningar.
- Vi har anledning att vara glada för att förbindelserna ser ut att fungera väl. Allt det här är en stor sak som stärker näringslivets position i Jakobstad men också i Österbotten överlag säger Anna-Maja Henriksson.
Förföljelse kriminaliserades
Justitieminister Anna-Maja Henriksson plockar till sist ett tema ur sin egen ministerportfölj.
- Från och med årsskiftet är förföljelse av människor kriminaliserat. Om man håller på med den typen av förföljelse att man går efter någon, skickar textmeddelanden, ringer eller hotar så att personen känner stort obehag och skräck, så är det en handling som nu kriminaliseras. Det är framförallt för kvinnorna en viktig fråga. Jag är glad att vi har kommit så här långt och jag hoppas att det ska ha en förebyggande och avskräckande effekt, säger Anna-Maja Henriksson.