
Södra Vallgrund är årets by i Österbotten. Enligt byarådets ordförande är samarbete, engagemang och öppenhet de bidragande orsakerna. Man har även begravt stridsyxan mellan Södra och Norra Vallgrund.
Aktion Österbotten har utsett Södra Vallgrund i Korsholm till årets by. Motiveringen lyder:
"Byborna har genom ett välförankrat samarbete inom byn och tillsammans med grannbyarna skapat förutsättningar för upprätthållande av service för bybor och för företag. Byns geografiska läge och de möjligheter naturen erbjuder används både för bybornas som tillfälliga besökares trivsel."
Byarna som deltar i tävlingen bedöms på en rad olika punkter - allt från invånarantal och antal organisationer till hur man samarbetar både inom byn och med andra byar, och hur servicen och näringslivet ser ut.
- Under många år har vi varit väldigt aktiva här i byn. Med tanke på att vi är en väldigt liten by på ungefär 350 invånare så är ändå många engagerade, säger Maria Kronqvist-Berg, ordförande i Södra Vallgrunds byaråd.
Upprätthållit byakänslan
Södra Vallgrund kan stå som ett gott exempel på att landsbygden lever. Andra byar har säkert något att inspireras av i Södra Vallgrund.
- På något sätt har vi lyckats upprätthålla byakänslan bra. Vi har också utnyttjat de resurser vi faktiskt har, som naturen, säger Kronqvist-Berg.
Andra saker som byarna i Österbotten kan göra för att blåsa liv in i dem är att samarbeta med andra byar.
- Man ska vara öppen för nya idéer och nya saker. Man ska inte vara rädd för att släppa in nya människor i olika sammanhang.
I byarådet är flera av medlemmarna relativt nyinflyttade i byn. Kronqvist-Berg själv hann bo i byn i ett år innan hon fick frågan om hon vill vara med i rådet.
Eldsjälar gör byarna levande
Maria Kronqvist-Berg tycker att kommunen Korsholms styrka är byarna och de eldsjälar som finns i dem.
- Då kommunen måste spara in på det ena eller andra är det egentligen byarnas föreningar som får ett väldigt stort ansvar.
Traditionellt sett brukar grannbyar ofta ha små fejder med varandra. Enligt Kronqvist-Berg har ändå Södra och Norra Vallgrund begravt stridsyxan. Dessutom är många saker gemensamma för byarna i trakten nu mera - dagis, förskola och skola till exempel.
- I de yngre generationerna har man nog begravt den, men visst kan de ännu skoja med varandra, säger Kronqvist-Berg.