Quantcast
Channel: Österbotten - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all articles
Browse latest Browse all 37239

Fotbollen sysselsätter asylsökande

$
0
0

Det har varit svårt för asylsökande i Österbotten att få sysselsättning i sommar. Men en del har fångats upp av fotbollsföreningar.

I våras föreslog Kust Österbottens invandrarkoordinator Lilian Ivars i Närpes att företagen inom lantbruk och trädgård kunde anställa asylsökande i stället för att rekrytera säsongsarbetare från utlandet.

Yle Österbottens rundringning visar att det ändå bara är ett fåtal av asylsökandena som fått säsongsarbete.

Ett undantag hittar man inom fotbollen. I Malax IF spelar fyra irakiska asylsökande fotboll. I utbyte mot deras engagemang i laget betalar Malax IF hyran för det hus de bor i.

Huset som Malax IF hyr åt Ammar, Hamza, Safa och Aziz. I Malax. Bild: Yle/Sarah Karjalainen asylsökande,Malax,Österbotten

- Fotboll är vårt liv och vi har spelat det sedan vi var barn. Först spelade vi i ett annat lag, men vi vill stanna i Malax, säger Hamza Asem.

Laget som Hamza Asem och hans vänner Ammar Karem, Safa Alakraa och Aziz Alkhafaji spelade i först var i Korsnäs, men av olika orsaker trivdes de inte så bra. Annat är det i Malax.

- Jag gillar alla människor här för de hjälper oss hela tiden. Det finns en facebookgrupp där vi kan skriva om vi behöver något. Nästa dag får vi vad vi behöver. Vi trivs här och hoppas att vi får positiva svar från migrationscentralen. Vi vill stanna i Malax för evigt, säger Asem.

Språket först, jobbet sen

I Irak jobbade Asem med mjukvaruutveckling. De fyra vännerna har insett att de behöver lära sig språket för att kunna söka jobb. Asem säger att inkomsterna inte är så viktiga, huvudsaken är att de har något att göra när de inte studerar.

- Dagarna bli så tråkiga när man inte gör någonting.

De fyra fotbollsspelarna kom till Finland för elva månader sedan och har väntat på ett besked från migrationsverket sedan dess. Största delen av deras familjer är ännu kvar i Irak.

Malax IF behöver aktiva spelare

Hittills har Röda korset bistått med boende för dem, men från och med juli tar Malax IF över det ansvaret. På idrottsföreningen är man glada över att ha aktiva spelare.

- Vi har inte för många spelare, om man säger det snällt, och i synnerhet inte sådana spelare som gärna tränar, säger Kjell Nyman, tränare och ordförande för fotbollen vid Malax IF.

Varken spelarna eller tränaren vet när beskedet från Migrationsverket kommer, eller om det är positivt eller negativt. Därför är det svårt att göra upp planer på längre sikt.

- Vi har planerat sommarmånaderna fram till september. Förhoppningsvis har de fått sina positiva besked då. Jag tror att Finland och framför allt Malax går miste om fyra duktiga pojkar om de inte får stanna här i Malax, säger Nyman.

Fotbollen är global

I regel är det svårt för asylsökande att hitta jobb. Det faller ofta på praktiska saker som språkkunskaper, brist på kontakter eller avsaknad av olika papper.

- Sedan kan det vara formella saker. Arbetsgivaren ska kunna veta om personen har rätt att arbeta. De ska kunna betala ut lön och då behövs ett skattenummer och ett bankkonto. Det är sånt som finländare vanligtvis har, säger Henrik Ingo, biträdande chef för Kristinestads mottagningscentral.

Enligt Ingo sticker fotbollslag och idrottsföreningar ut om man försöker hitta branscher som erbjuder sysselsättning för asylsökande.

- Det är en tradition inom fotboll och det kommer många hit som spelar. Fotbollen är global, det finns inte ett finskt eller arabiskt sätt att spela fotboll på, säger Ingo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 37239

Latest Images

Trending Articles



Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>