Vid årsskiftet träder en ny reformerad apotekslag i kraft. Syftet med reformen är att det ska bli mer lönsamt att driva filialapotek, framförallt i glesbygden.
Det är systemet med apoteksavgifter som nu ändras. Apoteksavgifter är någonting alla apotek betalar till staten och som är baserat på apotekens omsättning.
Små apotek med en årsomsättning på mindre än 2,6 miljoner euro per år och som driver filialapoteksverksamhet ska nu få lägre avgifter. Men bland apotekare väcker förslaget motstånd.
Erkki Ihalainen som utöver huvudapoteket i Närpes också driver filialapoteken i Kaskö, Övermark och Pörtom är missnöjd.
I och med att hans samlade omsättning överstiger 3,5 miljoner euro per år får han i framtiden räkna med högre apoteksavgifter. Enligt Ihalainen är verksamheten med små filialer redan nu så hårt ekonomiskt pressad att han inte tror att de nya reglerna leder till fler filialapotek.
Planerare Merituuli Mähkä vid social- och hälsovårdsministeriet medger att avgiften för att idka apoteksverksamhet i glesbygden i vissa fall kan stiga. Hon anser ändå att reformen är bra. Enligt henne är det viktigt att tillgången på mediciner framförallt i glesbygden kan tryggas också i framtiden.
Apoteksnätet i Finland omfattar enligt Apotekarförbundets statistik 617 huvudapotek och 201 filialapotek.